Vložil Justitianus, 12. Červen 2021 - 11:44

Všechny vaše diskuse jsou pěkné, ale ve finále bude nutno dosáhnout souhlasu všech vlastníků jednotek. Vámi zmíněná možnost č. 2 je tedy neprůchodná a nemá smysl se jí dále zabývat.

Konstrukce balkonů budou novou věcí, která není zapsána v prohlášení. Půjde zřejmě o kovové konstrukce pevně kotvené do fasády domu. Jako první záležitost si tedy musíte vyřešit smlouvu o výstavbě podle § 1170. Ve smlouvě o výstavbě bude uvedeno (kromě opsání toho co už v prohlášení máte):

  1. které osoby budou stavebníky, případně že stavebníkem bude SVJ;
  2. jak se vlastníci jednotek budou finančně podílet na nákladech výstavby (včetně nákladů na projekt a na posudky);
  3. pro které konkrétní jednotky vznikne právo užívat konkrétní balkony jako výlučně užívané společné části;
  4. jak se vlastníci jednotek budou podílet na budoucích nákladech generálních oprav konstrukcí balkonů.

Záměrně píšu o „konstrukci balkonu“, protože pojem „balkon“ zahrnuje pouze prázdný prostor naplněný vzduchem (stejně jako je tomu u pojmů místnost, terasa, lodžie, sklepní kóje, garážové stání). Vzduch je zdarma; je ho plná zemská atmosféra. Neexistuje tedy nic co by se nazývalo „náklad na balkony“.



☀ K bodu č. 2:
Spravedlivé je aby stavebníci se podíleli na nákladech výstavby podle počtu balkonů přístupných z jednotlivých bytů. Se smlouvou o výstavbě musí vyjádřit souhlas všichni. Vzniknou totiž nové společné části, které dosud neexistují, mají být společné všem, a mají být užívány výlučně vlastníky jen některých jednotek. Viz § 1169 odst. 2 písm. a).
A navíc je písemný souhlas všech nutný z důvodu osvobození od daně z příjmů při jednorázovém přispění odlišně od spoluvlastnických podílů.

☀ K bodu č. 4:
Podle § 1175 odst. 2 zákona č. 89/202 Sb. platí, že u společné části, která slouží vlastníku jednotky k výlučnému užívání, provádí a hradí vlastník jednotky pouze údržbu a drobné opravy. Z uvedeného plyne, že budoucí generální oprava (výměna celé konstrukce např. z důvodu její koroze) bude hrazena již jen ze společných prostředků. Taková situace sice není na obzoru, ale už dnes je nutné mít na paměti, že náklad na výměnu společné části půjde ze společných prostředků na správu domu. Tak abyste se po 30 letech nezačali hádat „kdo to zaplatí“.
Za tím účelem je možné ve smlouvě o výstavbě (v prohlášení) nově stanovit spoluvlastnické podíly tak, že podíl výlučných uživatelů balkonů se navýší tak, aby navýšení činilo (například) 3 procenta z ceny bakonové konstrukce za každý jím používaný balkon. Zkrátka tak, aby to po 30 letech odpovídalo nákladům na pořízení nových konstrukcí.
Vámi zmíněné „navýšení příspěvku o m2 podlahové plochy balkónů“ je nesmysl, který je v rozporu se zákonem.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.