Zase balkóny

Vložil Dados, 12. Červen 2021 - 6:47 ::

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně výstavby nových balkónů. Vím, diskuzí na toto téma je nespočet…, kdyžtak mě prosím odkažte na nějakou vhodnou diskuzi. Bydlíme v bytovém domě o 6-ti bytových jednotkách (4× 3+1, 1× 4+1 a 1× 2+1) a momentálně společně jednáme o revitalizaci bytového domu financovaného pomocí úvěru SVJ. V rámci této revitalizace uvažujeme o přístavbě nových balkónů. Tento bytový dům nemá v současném stavu balkóny, jen balkónové dveře, chráněné z venkovní strany zábradlím. Navíc tyto balkónové dveře mají jen byt. jednotky 3+1 (po 1ks) a 4+1 má 2ks. Bytová jednotka 2+1 nemá žádné balkónové dveře. Chtěl bych se tedy zeptat, jakým způsobem rozfinancovat náklady na tyto balkóny? Ve společenství se bavíme o dvou variantách:

  1. Každá b.t. si hradí balkón „sama“, potažmo ji bude navýšen „příspěk na správu bytu a pozemku“ o tento balkón. To by ale nespíš znamenalo, že už příspěvek na správu byt. domu a pozemku nebude hrazen jen a pouze dle podlahové rozlohy bytové jednotky. To by pak asi znamenalo 100% souhlas s tímto řešením. Tento bod mohl vystihovat § 1180.
  2. Výstavba balkónů by byla hrazena z úvěru SVJ, ze složky příspěvků na správu bytu a pozemku, tzn. každá b.t. by se na balkónech podílala dle podlahové rozlohy bytu – m2. Většina by chtěla financovat balkóny touto cestou, ale dle mě by to mohlo narážet na dvě věci. První – b.t. 4+1 by měla balkóny dva, konkrétně se jedná o mě :-) a b.t. 2+1 žádný. Navíc si nejsem úplně jistý, jestli z pěnez na SPRÁVU BYTOVÉHO DOMU A POZEMKU, jak už je z toho názvu patrné, je možné uradit nové balkóny zmiňovaným bytovým jednotkám. Pozn. b.t. 2+1 neuvažuje o zřízení nového balkónu – tato jednotka není vhodně situanovaná v bytovém domě pro instalaci balkónu, ale ne že by to nebylo možné…

Prosím tedy o radu, jakým způsobem financovat tuto problematiku a jestli popř. nepíši nějaké nesmysly. Ještě bych se chtěl zeptat, jestli by se po intalaci nových balkonů (ve výlučném užívání vlastníka), měnil i podíl na správu b.t. a pozemku, tj. jestli by měl být příspěvek navýšen o m2 podlahové plochy balkónů patřičným jednotkám?

Pozn. V našem PV není o balkónech zmínka.

Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.