Vložil Petra Svobodová (bez ověření), 29. Květen 2021 - 10:38

Dobrý den, ono je to s naším celým SVJ celé trochu zapeklité. Nový výbor, jsme SVJ „znovuzaložili“ cca tři roky zpátky. Do té doby v domě SVJ prakticky neexistovalo. Bylo zde sice pár pokusů, ale vždy to dopadlo totální nečinností kohokoliv. Já a i další členové výboru jsme se do domu nastěhovali (koupili byt) a teprve posléze jsme zjistili, jak zoufalá situace opravdu je. Za sebe můžu říct, že při koupi bytu jsem letmý dotaz ohledně SVJ měla, a bylo mi sděleno něco ve smyslu „jo, nějak to funguje“. Jako mladá blbá jsem se o to víc nezajímala:) Teprve posléze jsme jako nový výbor začali zjišťovat jak na tom dům opravdu je. Pro představu, do fondu se leta letoucí nic neplatilo, účet FO byl zázrak, že nebyl v mínusu, správcovská firma byla „jakási paní Krákorová“, která si každý rok za SVJ podepsala daňové přiznání a podepsala ho i za naše SVJ, „prej tak byla dohodnuta…“ (s kým , to dodnes netuším), dům neměl minimálně 10 let žádné revize…atd., atd. Zjednodušeně, dům byl v žalostném stavu a to jak po stránce účetní, tak po stránce stavu objektu. Tím chci říct, že jako SVJ výbor jsme ušli opravdu dlouhou cestu a jsem vděčná, že ostatní členové výboru jsou objetaví lidé, kteří se tomu velmi věnují. Krůček po krůčku se snažíme dávat věci do pořádku. Děláme to zadarmo a ve volném čase. Ano, dobrovolně, ale nemyslím si, že je fér říct „Jako předsedkyně výboru byste spíše měla znát technický stav vašeho domu a nepouštět se do rekonstrukce svého bytu, když víte, že v sousedství máte takový „průserový“ prvek“… jak jistě víte, v SVj se věci nedají řešit ze dne na den. BTW: průser není v sousedství, ale pod mým bytě, respektive teď v mojí kuchyni. Do rekonstrukce svého bytu jsem se pustila ve chvíli, kdy jsme jako barák konečně vyřešili hydroizolaci a a sanaci stěn, v domě byla tak velká vlhkost, že to víceméně ohrožovalo statiku nosné stěny + plíseň ve společných prostorech zasahovala cca do metru a půl nad zem. Samozřejmě tím nejvíc trpěly přízemí byty, tedy i můj.

S tím, že mi to koliduje s mojí rekonstrukcí opravdu neovlivním. Jen mě zajímalo, jak by se řešila situace, kdy se mi protáhne rekonstrukce (dejme tomu) o 3 měsíce, právě proto, že přes můj byt vede výkop, který řeší SVJ záležitost aka katastrofální stav kanalizační roury. V realitě mi z pracovny přes spací patro (díky ukotvení v části stěny, podél které je výkop by tam patro nemohlo zůstat), koupelnu i kuchyni povede ohromný výkop.

Rozumím požadavku klasického výběrového řízení, nerozporuji ho a v téhle chvíli probíhá. Nicméně fakt, že mě to neumožní se nastěhovat do bytu v předpokládaný termín nás jako rodinu bude stát nemalé peníze. (náhradní ubytování, cestování do práce, platba za delší uskladnění věcí z bytu atp.)

K otázce „kdy potrubí vyměnit“. Bylo nám řečeno, že vhledem k tomu, že byt je teď v rekonstrukci, tj. SVJ nemusí dávat byt do původního stavu (jelikož stávající stav je prostě stavba), je ta nejvhodnější doba. Ušetří to SVJ nemalé náklady. Dle toho, co vše je v bytě plánované udělat by se tím zvýšil náklad na „opravu“ kanalizace cca o milion (střílím od boku, jen z hlavy počítám, co vše se v bytě bude dělat a kolik to bude stát – a ono by to šlo víceméně vše pryč). Odhad maximální doby, kdy by se potrubí muselo vyměnit je 5 let. Ale s větší pravděpodobností tak rok (i s ohledem na to, že dům čekají i výkopové práce v rámci hydroizolace tj. zbíječky, otřesy, zásah do zeminy, která je nedaleko.

Děkuji za váš názor. Vlastně mi velmi pomohl si uspořádat myšlenky a přístup k SVJ:) Petra Svobodová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.