rekonstrukce (odstranění stávajících) balkonů a přístavba nových lodžií

Vložil Marcela Jáklová (bez ověření), 18. Květen 2021 - 22:38 ::

Vážení zde diskutující, obracím se na Vás s dotazem k této naší situaci. Na shromáždění SVJ se odhlasovala výměna vstupních dveří vč. nových schránek, malovaní společných prostor, ale předně také rekonstrukce balkonů, resp. i přístavba nových lodžií. K tomuto se odhlasovalo navýšení příspěvku a úvěru na pokrytí této investiční akce. Dům má celkem 36 bytových jednotek a 4 nebytové jednotky – garáže. Aktuálně 24 bytových jednotek disponuje balkóny, které byť byly před cca 6ti lety opraveny v rámci zateplení a revitalizace domu, tak nyní budou de facto odříznuty za účelem dodatečně montovaných předsazených lodžií z prefabrikovaných betonových prvků nově pro všech 36 bytových jednotek.

Návazně s ohledem na tuto plánovanou přístavbu, kterou se dům evidentně půdorysně rozšíří, by tedy mělo začít probíhat stavební řízení, jehož podkladem by zcela určitě měla být i odsouhlasená změna prohlášení vlastníka. I když podle novely OZ nyní postačí ke změně prohlášení ve věci přístavby nových lodžií souhlas nadpoloviční většiny hlasů všech vlastníků jednotek, pak se zde vybízí otázka, zda se toto pravidlo změny bez omezení vztahuje i na situaci, kdyby některý ze stávajících vlastníků, kteří současný balkón výlučně užívají, souhlas s odříznutím či odstraněním neposkytnul.?! Stávající balkony jsou v prohlášení vlastníka vymezeny jako společné části domu, které jsou v užívání výhradně jen vlastníky konkrétních bytových jednotek. Je souhlas takto dotčeného vlastníka jednotky s balkónem nezbytný?! Co by eventuálně následovalo?

Moc děkuji za osvětlení, Marcela Jáklová

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.