Vložil Justitianus, 15. Květen 2021 - 10:24

Nevěřím tvrzení že „někde to město nepovoluje“. To není pravda.

Město s tím nemá nic společného. Rozhodnutí o změně způsobu vytápění je v pravomoci stavebního úřadu. To je zcela jiný úřad než magistat hl. m. Prahy.

  • Podle zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon, platí, že změna způsobu dodávky nebo změna způsobu vytápění může být provedena pouze na základě stavebního řízení se souhlasem orgánů ochrany životního prostředí a v souladu s územní energetickou koncepcí; veškeré vyvolané jednorázové náklady na provedení těchto změn a rovněž takové náklady spojené s odpojením od rozvodného tepelného zařízení včetně odstranění tepelné přípojky nebo předávací stanice uhradí ten, kdo změnu nebo odpojení od rozvodného tepelného zařízení požaduje.

Ovšem územní energetická koncepce neni závazná pro soukromé subjekty – je závazná pouze pro stát, pro obce a pro další územní celky. Město do toho skutečně nemá co mluvit.

  • Podle § 16 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, platí, že právnická a fyzická osoba je povinna, je-li to technicky možné, u nových staveb nebo při změnách stávajících staveb využít pro vytápění teplo ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo zdroje, který není stacionárním zdrojem. Tato povinnost se nevztahuje na rodinné domy a stavby pro rodinnou rekreaci a na případy, kdy energetický posudek33) prokáže, že využití tepla ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo zdroje energie, který není stacionárním zdrojem, není pro povinnou osobu ekonomicky přijatelné.

Ekonomická přijatelnost se ovšem posuzuje jen z hlediska toho, kdo se chce odpojit. Je tedy bezvýznamné, zda odpojení bude mít nepříznivý vliv na ztrátu příjmů teplárny, nebo nepříznivý vliv na rozpočet obce, která teplárnu provozuje, vlastní nebo ji ovládá. Mimochodem: ekonomická přijatelnost neznamená, že by snad nový způsob vytápění musel být levnější. Náklady mohou být i vyšší (např. investičně nákladné řešení s tepelnými čerpadly, nebo s fotovoltaikou) ovšem měly by být „ekonomicky přijatelné pro povinnou osobu“. Zákon č. 20/2012 dokonce ani nedefinuje co je to „ekonomická přijatelnost“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.