Vložil Pavel, 3. Říjen 2008 - 17:05

Podle Sdělení MF čj. 281/55 462/2002 bod 7: Úrokové příjmy jsou příjmem osoby, na jejíž jméno je účet zřízen bez ohledu na zdroj uložených peněz.

Stejně např. i Neplechová, 3. vydání, str. 86

Ale i kdyby to nebylo v tomto Sdělení a v literatuře. Čí si myslíte, že jsou úroky z termínovaného vkladu a.s., která si vzala úvěr? Podle práva jsou jednoznačně úroky výnosem a.s. Z jakého zdroje byl termíňák financován je nerozhodné (pomíjím, že by to bylo neekonomické brát si úvěr na termíňák).

Můžete si to ověřit u právníka nebo v bance.

Z nesprávného výchozího předpokladu lze samozřejmě dovozovat pouze nesprávné závěry.

A tvrzení, že peněžní prostředky na bankovním účtu SVJ jsou členů SVJ, podle mého názoru také neobstojí. Bankovní účet je veden v Rozvaze jako aktivum SVJ. Je sice kryto závazkem ke členům SVJ, ale to nic neznamená.

Obdobně, čí jsou peníze které máte v bance? Vaše nejsou, Vy máte pouze pohledávku za bankou. Pokud banka o peníze přijde, tak Vám zůstane jen ta pohledávka. Asi si vzpomenete na krachy českých bank. Věřitelé měly pohledávky a to bylo tak asi vše.

O tom, že peníze patří SVJ a nikoliv členům SVJ, se můžete přesvědčit dotazem i u konkursního správce. Pokud by byl prohlášen konkurs na SVJ, tak se také budete domnívat, že peníze jsou Vaše? Možná se to budete stále domnívat, ale správce je zahrne do konkursní podstaty a s vylučovací žalobou velmi pravděpodobně neuspějete.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.