Vložil Zdeno (bez ověření), 11. Květen 2021 - 10:36

Trochu tuším výsledek (že to s Vámi ani nehne), ale i tak to zkusím.

Ten citát / metodický pokyn není ani protiprávní, ani nesmysl. Jde jen o běžnou praxi (a zjednodušení) již tak poměrně komplikované oblasti, jakým je rozúčtování nákladů na „službu vytápění“.

Pokud Vám to v něčem pomůže, tak čistě z formálního hlediska máte pravdu. Když by někdo chtěl rozúčtovávat náklady „co nejvíc přesně“, tak opravdu by se to mělo dělat zavedením Vámi pojmenované služby „vytápění společných prostor“, určením nákladu na tuto službu a jejím vyúčtováním (viz dále).

Nicméně pro běžné fungování to nemá zásadní význam. Kromě komplikací s měřením (pokud se na rozúčtování v domě využívají IRTN, tak ještě dejme tomu, ale pokud kalorimetry – tak by tento byl nutný před každým radiátorem (nebo rozvodem pro více) v společných prostorách, co měření docela prodraží) se obvykle společné prostory spíš jen temperují (objem spotřebovaného tepla v společných prostorách bude minimální vůči „průměru domu“). A když navíc použiji oblíbenou větu z fyzikálních olympiád („ztráty můžete zanedbat“), tak by cca platilo, že o co víc se spotřebuje tepla na temperování / ohřev společných prostor, o to méně se ho spotřebuje v jednotkách sousedících s tímto společným prostorem (proč tomu tak je – viz studium termodynamiky: http://webfyzika.fsv.cvut.cz/1term.htm , nebo pak konkrétně přenos tepla: http://webfyzika.fsv.cvut.cz/…os_tepla.pdf ).

Dobře, řekněme tedy, že si zavedete službu „vytápění společných prostor“. Ale pak ani náhodou neplatí, že příjemcem této služby je jen SVJ – ne, profitují z ní i vlastníci jednotek, takže tuto službu přijímají (zase ty nešťastné přenosy tepla – díky tomu stěny nebudou tak ochlazovány a sami spotřebují tepla méně). Pak je fajn, že se na ni podle Vás nevztahuje zákon ani vyhláška – SVJ si může stanovit pravidla na rozúčtování nákladů na tuto službu jak chce (tak jako pro jiné služby neomezené zákonem / vyhláškou – není pravdou, že rozúčtování „musí být“ podle velikosti spoluvlastnického podílu)… Výsledek: opět tvrdím, že nač si to komplikovat, prostě tu službu „ani nezavádět“. Rozdíl v jiném rozúčtování bude možná tak řádu jednotek korun a pokud do toho započtu náklady na „nové“ měřiče, tak výsledek bude (pro všechny) jen ve zbytečně vyšších nákladech a ve výsledku záporný.

Zkuste se na to opravdu podívat z racionálního a globálního pohledu za celý dům (s ohledem na principy termodynamiky), a ne jenom optikou puntičkářského formalizmu. Zjistíte, že Váš „boj proti všem“ (je to porušování zákona, je to protiprávní nesmysl, …) nikam nevede.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.