Společnická žaloba v SVJ

Vložil Petr (bez ověření), 9. Květen 2021 - 21:09 ::

Dobrý den.

Tušíte prosím někdo, jakým způsobem vymáhat náhradu škody po členech výboru z titulu porušení povinnosti péče řádného hospodáře? Prošel jsem diskuze tady a nabízí se asi tři řešení:

  1. Člen SVJ zastupuje v žalobě SVJ a žaluje náhradu škody ve prospěch SVJ – tzv. společnická žaloba, která by se ale musela aplikovat z § 157 ZOK analogicky, protože OZ takovou žalobu nezná.
  2. Reflexní škoda podle § 213 OZ – člen SVJ by žaloval na náhradu škody ve svůj prospěch a doporučil, aby soud uložil povinnost nahradit škodu samotnému SVJ. Tady vnímám problém v tom, že člen žaluje náhradu škody jen ve výši svého podílu a soud nemůže přikázat uhradit celou škodu, protože je vázán žalobním návrhem – ve skutečnosti by tedy museli žalovat všichni členové SVJ, aby došlo k náhradě veškeré škody.
  3. Návrh soudu na jmenování kolizního opatrovníka na základě § 165/2 OZ s tím, že zájmy všech členů statutárního orgánu jsou v rozporu se zájmu SVJ a pouze SVJ může žalovat členy statutárního orgánu o náhradu škody.

Máte prosím někdo zkušenosti, která z těchto variant je ta správná a u soudu průchozí?

Děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.