Vložil AsiTak, 18. Duben 2021 - 4:49

Při ukončení členství, předpokládejme z důvodu prodeje jednotky, prodávající má právo vypořádat nespotřebované části průběžně hrazených příspěvků na správu domu a vlastní správu ale ne se subjektem SVJ ale kupujícím a zálohy za služby spojené s užíváním jednotky ale ne v čase převodu vlastnického práva, ale v čase vyúčtování ZO, ve kterém převod vlastnického práva byl uskutečněn. Jestliže stanovíme cenu bytu správně pak nebudou opodstatněná záporná invektiva na činnosti SVJ. Ve finančních vztazích pouze osoba prodávajícího bude nahrazena osobou kupujícím. Finanční vztahy osoby prodávajícího a kupujícího vůči SVJ zůstávají nezměněné.

  1. vypořádání nespotřebované části průběžně hrazených příspěvků za správu domu a vlastní správu se subjektem kupujícím. Je jedno zda tato částka je vedena jako FO nebo DZ/KZ nebo běžná záloha nebo platba do „černé díry“.

Cena bytu ke dni převodu vlastnického práva je vyjádřena finančním ekvivalentem (cena odhadce) časové hodnoty investiční činností a která byla dodavateli uhrazena. Cenu bytu zvyšuje prodávajícím členem neuhrazená část provedené rekonstrukce. Cenu bytu snižuje členy uhrazená, nespotřebovaná část průběžně hrazených příspěvků. Cenu bytu zvyšuje prodávajícím členem uhrazená část splátek nákladů úvěru.

  1. vypořádání nespotřebované části průběžně hrazených záloh za služby spojené s užíváním jednotky.

Vzhledem k tomu, že služby se poskytuji a financuji průběžně, lze vyúčtovat pouze celou lhůtu ZO, a to po uplynutí ZO. Výsledek celkového vyúčtování bude rozdělen mezi vlastníkem prodávajícím a kupujícím v poměrem náměru odečtu spotřeby služby nebo poměrem trvání vlastnického práva v ZO.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.