Vložil Řešil (bez ověření), 2. Duben 2021 - 19:36

Jak píše tazatel s externím předsedou uzavřelo SVJ „dohodu“ jestli se jedná o formu smlouvy kdy stanoveno bylo přímo do stanov nebo do mají smlouvu o zajištění správy SVJ nevím. Každopádně zajištění vypracování a doručení vyúčtování je dáno již zákonem. Tzn. ten stávající předseda /statutár/ je vázán již zákonem a navíc i nějakou formou smlouvy. Chcete snad říci, že si externí předseda může vyplácet odměny a nemusí nic dělat? Že může kapitalizovat příjmy z bankovního účtu SVJ a směřovat je na jeho účet, nefungovat jako řádný hospodář A socializovat ztráty, škody mezi členy SVJ? Určitě NE.

„Poskytovatelem služeb je právnická osoba SVJ. Pouze tato osoba má zákonnou povinnost doručit vyúčtování služeb.“

Právnickou osobu ale někdo zastupuje, respektive musí fakticky provést daný úkon k zajištění správy. Ten někdo je člověk z masa a kostí, tedy teď ten externí předseda. Ta Vaše omílaná „právnická osoba“ se nemůže zhmotnit a zajistit správu. Zajištění správy – provedení úkonů k zajištění správy dělají lidé.

„Je naprosto nesmyslné vaše tvrzení že „… bude po něm nový statutár vyžadovat doručení vyúčtování“. Jste spadl s višně, asi? Nexistuje právní důvod aby bývalý statutár cokoliv komukoliv doručoval.“

Pokud zvolí nového statutára, může tento po předchozím externím statutárovi vyžadovat dodržení závazků z období jeho správy. Tedy i zaslání vyúčtování, které měl ten externí předseda vyhotovit a zaslat v období jeho správy, to není žádné nesmyslné tvrzení. Zaslané vyúčtování může pak zkontrolovat a rozeslat již statutár nový.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.