Vložil L. (bez ověření), 28. Březen 2021 - 13:50

Dobrá, popořadě.

Šlo Vám přece o to aby se odhlasovala změna stanov – tedy odstranění zákazu kopírování dokumentů.

Popravdě, toto beru celkem jako formalitu, protože pokud se podíváte do zákona, pak §1179 říká, že „Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů, a pořizovat si z nich výpisy, opisy a kopie.“ Jde mi o to, aby stanovy byly v souladu se zákonem, to jestli se tak stane či ne je mi svým způsobem jedno. Pro mne je zákon nadřazen stanovám a jelikož toto není dispoziční, ale kogentní, pak si dovolím říci, že pokud se stanovy rozcházejí se zákonem, pak se mohu řídit zákonem, nikoliv stanovami.

Jestliže změna stanov byla schválena jak jste si přál, pak nedává žádný smysl Vaše snaha „zneplatnit shromáždění“. Vám se tedy nelíbí, že stanovy byly změněny podle Vašeho přání???

To přece nemohu vědět. Schůzi jsem opustil jak jistě víte a zápis ze schůze bude tak počítám do 30 dní. Dříve nejsem schopen zjisti, jak hlasování dopadlo.

Jestliže změna stanov nebyla schválena, otevírá se Vám tím možnost obrátit se na soud jako přehlasovaný vlastník. Ale Vy usilujete o to „zneplatnit shromáždění“. Kdybyste uspěl, nemůžete se obrátit na soud, protože neexistuje usnesení, proti kterému byste mohl podat žalobu podle § 1209. Budete si muset počkat na další shromáždění, možná za rok.

Vzhledem k tomu, že dle zákonné povinnosti svolávat shromáždění alespoň jednou ročně si mohu být jistý, že to shromáždění bude muset být tento rok uděláno.

Víte, já totiž mám pocit, že vy jste se mne na počátku jako kverulanta a držíte se toho.

Já vám to vysvětlím. Já zastávám názor, že vše musí být podle platných pravidel a zákonů. Nemůže panovat svévole ve vykládání si zákona a nařízení (či jejich totálního ignorování) podle toho, jak se mi to hodí. Už v jednom příspěvku jsem tu psal, že náš výbor měl možnost, jak udělat schůzi bez osobního setkání. Měl možnost ji i odložit, nic by se nestalo, čas nás netlačil, ale to zase uznávám, že byly body, které si zasloužili rychlejší jednání. Ovšem to mohlo být rozhodnuto pomocí hlasování „per rollam“, na tom se doufám shodneme.

Víte, já si nemyslím, že je známka kverulanství to, že člověk chce u vážných porušení pravidel prostě výboru SVJ ukázat, že takto tedy ne. Kdybych byl takovým kverulantem, jak si myslíte, tak mi věřte, že bych mohl s klidem napadnout jakoukoliv schůzi, která proběhla. Jak říká klasik, vždy se něco najde. Ale proč bych to dělal? To pokládám za zbytečné.

Řekněme to takto. Pokud výbor SVJ pravidelně lehce překračuje mantinely, jsem ochoten přihmouřit oko, maximálně jen upozornit, že takto nelze, ale chodit s každou prkotinou k soudu, to fakt ne. Pokud výbor SVJ překročí mantinely výrazně, pak považuji za správné jim připomenout, kde ty mantinely jsou. Protože pokud povolíte jednou, povolíte podruhé, pak tu máte výbor, který se s podporou svých věrných utrhne ze řetězu.

Jistě, nemusel bych vůbec nic řešit a odstěhovat se. Na druhou stranu asi jsem moc měkký na to, abych budoucího majitele neseznámil s možnými problémy. A popravdě mezi námi, vy by jste koupil byt, kde by jste věděl, že výbor SVJ problémy většinou neřeší a jelikož za nimi stojí jejich věrní (kteří svým způsobem dluží protislužby), tak nemáte možnost je přehlasovat?

Ale to je totiž na dlouho. Ono aby jste kompletně pochopil celou situaci ohledně našeho SVJ, tak bych vám musel detailně rozepsat situaci od jeho vzniku v roce 2014. Ano, možná byla chyba ji nenastínit v úvodním příspěvku, ale nepovažoval jsem to za nutné.

Věřte že mi, že mně také nebaví chodit po soudech. A jak jsem psal, lehká porušení jsem ochoten tolerovat, například pokud na schůzi přijdou oba manželé a byť mají plnou moc pro jednoho, tak u jednoho bodu hlasuje jeden, u druhého druhý.....být kverulantem, napadám to. Ale proč? Je mi jasné, že prostě si to buď neuvědomují, nebo se tak domluvili, ale nic to nemění na jejich rozhodnutí. To by bylo vždy stejné.

Samozřejmě, mohu to dle vaší rady ignorovat. Ale osobně si myslím, že v tu chvíli se ten výbor už ze řetězu utrhne. Můžeme to zkusit, já kupříkladu za rok (pokud budu ještě živ :-)) napíšu, co se změnilo a jak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.