Vložil Justitianus, 27. Březen 2021 - 7:37

Jestliže se vlastník jednotky domáhá řádného vyúčtování a úhrady pokuty, má většinou pravdu. Není na místě označovat jej za neplatiče a parazita.

Parazity jsou spíše členové vúboru SVJ, kteří pobírají odměny za výkon funkce a nejsou schopni zajistit aby SVJ vystavovalo bezchybná vyúčtování služeb. Jen na ukázku cituji z jednoho rozsudku jaký odpad produkují některá SVJ namísto řádných vyúčtování:

Za správná považoval [soud] zjištění soudu prvního stupně, že žalobci, vlastníkovi bytové jednotky č. XY a nebytové jednotky XY (…), bylo dne 13. 4. 2015 doručeno vyúčtování služeb za rok 2014 (dále jen „Vyúčtování“), v němž byl vyčíslen nedoplatek ve výši 31. 550 Kč. 

Dopisem ze dne 8. 5. 2015, jež byl žalovanému doručen 23. 5. 2015, žalobce Vyúčtování reklamoval s tím, že nesplňuje všechny náležitosti stanovené vyhláškou, nesouhlasil s účtováním nákladů za údržbu zeleně a přilehlých komunikací a vyzval žalovaného k jeho opravě; to žalovaný odmítl s tím, že Vyúčtování splňuje všechny náležitosti. 

Z Vyúčtování a znaleckého posudku Ing. Milana Fialy dále zjistil, že v něm nejsou uvedeny správné hodnoty, nejsou v něm uvedeny koeficienty a součinitele pro přepočet podlahové plochy nebo započitatelné plochy, celkové náklady na tepelnou energii na ohřev užitkové vody pro koncového spotřebitele a správná cena vodného a stočného za jednotku spotřebované vody. Shodně se soudem prvního stupně [soud] uzavřel, že Vyúčtování nesplňuje náležitosti řádného vyúčtování podle zákona č. 67/2013 Sb.. 

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.