Bytové vodoměry

Vložil Katka 28, 23. Březen 2021 - 1:24 ::

Dobrý den, přečetla jsem zde všechny diskuze na téma vodoměr, ale stejně mi to není jasné :-). Jsme dům s 6 byty. Každý rok máme rozdíl součtu bytových vodoměrů s patním. Zásadní. Patní má samozřejmě víc. Neřeším teď proč to je, jsme starý dům, může to téct kdekoli. Zjistila jsem že patní taky není měněný 6let, majitel na to už upozorněn. Všichni mají stejný odběr už 4 roky zpět. Odečítám já sama, takže žádný podovod. Přesto bych chtěla aby jsme si všichni dali nové vodoměry, aby bylo vše nové a jasné. Ale mě není jasných pár věcí:

  1. Zákon č. 505/1990 Sb se týká jen fyzických osob podnikajících. Jaký zákon na výměnu vodoměrů platí pro normální fyzické osoby? Myslím tím teď majitelé bytových vodoměrů. Na stránkách ČMI jsem v jedné odpovědi našla toto „Při tomto uspořádání jsou stanovenými měřidly jak patní vodoměr, tak bytové vodoměry a musí mít platné ověření podle zákona o metrologii.“ Z čehož usuzuji, že i bytové vodoměry, musí být měněny.
  2. ale ve spoustě diskuzí zde jsem našla, že bytové vodoměry slouží pouze jako „pomůcka“ k rozúčtování. Potom i chyba je tímto poměrově rozúčtovaná. A vlastník vodoměru (když to není SVJ) není povinen si vodoměr vyměnit. Je to tak? Nemám žádnou páku na lidi aby si vodoměry vyměnili? Je to potom tak, že dokud se motá není důvod měnit, i když se motá blbě? Nebo co když se vůbec nemotá? Jak donutím majitele BV aby si dal nový funkční vodoměr?
  3. pokud k bodu „2)“ dáte vysvětlení, že je vlastník BV povinen měnit po 5 letech, je povinen pak předložit i doklad, že vodoměr byl namontován registrovanou osobou u ČMI? a dokázat tak, že si ho neodborně nemontoval sám.
  4. jen pro zajímavost, toto je mimo téma SVJ, jak je to u RD? tam je majitel „patního“ a tudíž jediného vodoměru kdo? je tam taky povinnost měnit?

Díky všem za vysvětlení. Katka

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.