Vložil Justitianus, 23. Březen 2021 - 5:51

Zdenku, nerozumíte tomu správně. Bez souhlasu nynější Oprávněné osoby se nemůže stát Oprávněnou osobou nikdo další.

Automatická změna Oprávněné osoby nastává pouze u té Oprávněné osoby která podala žádost o zřízení DS. Nebo u těch Oprávněných osob, které byly společně uvedeny v žádosti o zřízení DS. V tom případě se po výmazu některé Oprávněné osoby z rejstříku SVJ vygenerují a doručí přístupové údaje do datové schránky pro jejího nástupce, jakmile je tento nový člen výboru zapsán do rejstříku SVJ namísto původní Oprávněné osoby.


Neexistuje však povinnost SVJ označit jako Oprávněné osoby všechny členy statutárního orgánu. To se Vám zde snažím vysvětlit.

  • Podle § 5 odst. 4 písm. d) zákona č. 300/2008 Sb. platí, že náležitosti žádosti o zřízení datové schránky právnické osoby jsou (…) jméno, popřípadě jména, příjmení, datum narození a adresa pobytu osoby oprávněné jednat jménem právnické osoby.
  • Podle § 21 zákona č. 99/963 Sb., občanský soudní řád, platí, že za právnickou osobu jedná člen statutárního orgánu; tvoří-li statutární orgán více osob, jedná za právnickou osobu předseda statutárního orgánu.

Z uvedeného je zřejmé, že jediný kdo rozhoduje o tom kdo jsou Oprávněné osoby je předseda výboru. V SVJ tazatele je zřejmě právě on jedinou Oprávněnou osobou. Možná zřídil práva Administrátora smluvnímu správci, a o nic dalšího se nestará. Tazatel tedy nedostane žádné přístupové údaje, dokud jej předseda výboru neoznačí za druhou Oprávněnou osobu.

Postavení Pověřené osoby by tazatel mohl získat, jestliže předseda výboru dá k tomu pokyn Administrátorovi.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.