Vložil Justitianus, 2. Říjen 2021 - 19:40

A znovu tedy musím zopakovat: Vyúčtování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. je nejméně třístupňový proces. V něm se mohou objevit dvě odlišná vyúčtování. Na každé z těchto vyúčtování jsou kladeny odlišné nároky.

  1. Je doručeno první vyúčtování, které ovšem není splatné v okamžiku doručení. Nikdo netvrdí (ani zákon), že by snad toto první vyúčtování mělo obsahovat částky ve správné výši. Msí však obsahovat všechny předepsané náležitosti.
  2. K prvnímu vyúčtování může/musí podat námitku kterýkoliv příjemce služeb. SVJ je následně povinno/oprávněno vyřídit každou včas podanou námitku. To je postup nařízený zákonem a znamená, že se tím může zcela změnit vyúčtování některým (nebo i všem) příjemcům služeb. Z uvedeného plyne, že u prvního vyúčtování není možné uplatňovat kriterium „obsahuje částky ve správné výši“.
  3. Po vyřízení námitek a vystavení druhého (opravného) vyúčtování doručí SVJ toto druhé vyúčtování (podle okolností všem nebo jen některým příjemcům služeb). Toto druhé vyúčtování už by mělo být řádné: obsahuje všechny předepsané náležitosti a je vystaveno na částky ve správné výši (po vyřízení všech námitek).

Z uvedeného plyne, že nelze „trestat“ SVJ za nesprávné částky v prvním vyúčtování. U prvního vyúčtování je možno zjišťovat pouze zda bylo doručeno včas (do čtyř měsíců) a zda obsahuje všechny náležitosti stanovené právním předpisem (aby si příjemce služby mohl zkontrolovat správnost a případně podat námitku).

V pořadí druhé (opravné) vyúčtování již musí obsahovat jak všechny předepsané údaje, tak i částky ve správné výši.

Pokud snad někteří soudci nedokážou rozpoznat, že v každém roce existují (mohou být vystavena) dvě odlišná vyúčtování pro každého příjemce služeb, pak jsou to popletové.

Vyúčtování obsahuje všechny náležitosti? obsahuje částky ve správné výši? pokuta pro SVJ
první NE NE ANO
první NE ANO ANO
první ANO NE NE
první ANO ANO NE
druhé NE NE ANO
druhé NE ANO ANO
druhé ANO NE ANO
druhé ANO ANO NE

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.