Vložil Justitianus, 17. Březen 2021 - 8:42

Murphy, děkuji za další upřesnění situace. Konečně se tedy dostáváme k informacím o skutečném právním stavu.

Jak už jsem Vám napsal, pouhý geometrický plán neznamená nic. Teprve teď píšete to nejdůležitější: že právně jsou „předzahrádky“ samostatné parcely zapsané v katastru.

Současný vlastník budovy, pozemku pod budovou i okolních parcel (developer) samozřejmě mohl v prohlášení uvést pouze budovu rozdělenou na jednotky a k tomu společný pozemek pod budovou. Nikdo jej nenutil aby v prohlášení zmiňoval i jiné sousedící pozemky, jestliže neslouží k zajištění nezbytné cesty! Jakmile to ale udělal, pak právník KÚ má pravdu.

Podle § 1159 platí, že jednotka zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné; jednotka je věc nemovitá. Z uvedeného plyne, že pozemek nemůže být ani součástí bytu, ani součástí jednotky. Developer se sám chytil do vlastní pasti: nasliboval zájemcům vlastnictví předzahrádek. Ale namísto toho aby jim ty parcely prostě prodal zvlášť, uvedl je do prohlášení – takže to budou muset být společné pozemky.

Právník se zmýlil v tvrzení že by ty parcely měly být ve vlastnictví SVJ. Žádné SVJ neexistuje, když budova není ještě rozdělena na jednotky a společné části. O tom co bude ve vlastnictví SVJ rozhodne pouze toto SVJ – až bude řádně založeno a až vznikne jako právnická osoba. Tím se teď nemůže zabývat ani právník KÚ, ani developer, ani Vy.

Platí tedy co jsem Vám napsal: půjde o společnou parcelu. Vy sice budete mít výlučné právo vstupu a pěstování tulipánů a zeleniny, ale o výsadbě dřevin, altánu či o pergole budou rozhodovat všichni spoluvlastníci parcely.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.