Vložil Justitianus, 15. Březen 2021 - 12:41
  • Náhodný kolemjdoucí napsal: „… je tudíž povinností správce vyúčtovat to jednotlivým BJ“.

To je nepravdivé tvrzení. Zákon nic takového správci neukládá. Správce nemá zákonnou povinnost zabývat se rozúčtováním ani vyúčtováním služeb!

Autorovi příspěvku se možná podařilo postrašit správce v domech kde nevzniklo SVJ jako právnická osoba. Tvrdí zde, že správce údajně má povinnost provádět rozúčtování a vyúčtování služeb, takže mu při jakékoliv chybičce údajně hrozí zákonná pokuta 50 Kč (za každý den prodlení a každému příjemci služby). Dělat správce za takových podmínek – to by si každý vlastník raději rozmyslel, než riskovat pokuty. Za dobrotu na žebrotu!

Naštěstí právní postavení správce při zajišťování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. je zcela jiné než právní postavení SVJ. Náhodný kolemjdoucí (bez ověření) se mýlí.

Podle ustanovení § 1 odst. 3 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že v domě kde nevznikla právnická osoba SVJ si příjemci služeb zajišťují služby sami, bez účasti poskytovatele služeb. Správce jim pouze nakupuje vodu, teplo, elektrickou energii, plyn. Jak si mezi sebou vlastníci jednotek rozdělí náklady je pouze jejich věc. Toto není zákonnou povinností správce.

Případně (podle rozsahu služeb) správce sjednává smlouvy o úklidu, provozu výtahu, o opravě STA, čistění komínů, atd. Správce však ani v tomto případě není poskytovatelem služeb ze zákona; proto se na něj nevztahuje zákonná povinnost provádět rozúčtování a vyúčtování služeb, které objednal a uhradil pro vlastníka domu.

Podle ustanovení § 1 odst. 4 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že veškerá ujednání podle zákona č. 67/2013 Sb. o službách musí mít PÍSEMNOU FORMU. Jestliže správce se nezavázal dobrovolně a PÍSEMNĚ k tomu, že bude vlastníkům provádět rozúčtování a vyúčtování služeb podle tohoto zákona, pak je pouze věcí vlastníků jednotek, aby si to zařídili nějak sami.

Správce do toho laskavě netahejte.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.