Vložil Justitianus, 5. Březen 2021 - 6:28

Pernode: píšete nám, že některým vlastníkům jednotek bylo doručeno řádné vyúčtování, někteří ale obdrželi neřádné vyúčtování. Podle konstantní judikatury platí, že neřádné vyúčtování nemá právní účinky, které jsou spojovány s řádným vyúčtováním, a nemůže tedy vyvolat splatnost částek tam uvedených.


  • Ptáte se: „Nehrozí již promlčení v případě možnosti vymáhat nedoplatky ze strany SVJ (…)?“

Z úvodního textu plyne, že u neřádných vyúčtování dosud není známa skutečná výše přeplatků a nedoplatků. Promlčecí lhůta pro vymáhání nedoplatků dosud nezačala běžet. Vaše otázka je tedy předčasná. Předčasný je i Váš dotaz o jakémsi „převádění rozdílu ze starých vyúčtování“. Neexistuje dosud žádný rozdíl, protože nebyl vyčíslen v řádných vyúčtováních; proto není v účetních knihách SVJ zachycen žádný „rozdíl“ který by se mohl převádět do následujícího roku.


Uvědomte si, že v případě řádného vyúčtování vznikl buď přeplatek, nebo nedoplatek. Ten je zanesen v účetních knihách jako závazek SVJ vůči vlastníkovi jednotky, případně jako pohledávka za vlastníkem jednotky. Nnezaniklé závazky a pohledávky se samozřejmě v účetnictví SVJ objeví znovu v účetních knihách pro následující rok. V tom je princip vedení účetnictví. O toto se stará účetní. O to se nemusíte starat Vy.

V případě neřádného (vadného) vyúčtování nevznikl z tohoto vyúčtování žádný závazek ani pohledávka v účetnictví SVJ. SVJ vede v účetních knihách stále svůj závazek ve výši VŠECH přijatých záloh na služby od příjemců služeb. I tento závazek se samozřejmě přenáší do účetních knih následujícího roku. Závazek zanikne na základě řádného vyúčtování služeb, ve kterém bude správně vyčíslen rozdíl mezi zaplacenými zálohami a skutečně vynaloženými náklady.


  • Ptáte se zda „[l]ze rozdíl v chybně započítaných zálohách u několika bytů zohlednit v následujícím vyúčtováním služeb“.

Otázka je špatně položena. Neexistuje žádný „rozdíl“! SVJ může závazky a pohledávky „zohlednit“ teprve tehdy až skutečně vzniknou. To nastane v okamžiku kdy bude provedeno řádné zúčtování přijatých záloh proti vynaloženým nákladům, připadajícím na příjemce služeb.

Jak SVJ vypořádá tyto přeplatky a nedoplatky – o tom je předčasné spekulovat. To je pouze technický detail, který může být upraven ve stanovách. Kterákoliv ze stran (jak SVJ, tak i příjemce služeb) může jednostranně provést započtení vzájemných závazků a pohledávek. To závisí pouze na projevu vůle jedné ze stran. Je zbytečné teď mudrovat o tom co v budoucnu snad udělají či neudělají jednotliví účastníci závazkového vztahu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.