Vložil Justitianus, 4. Březen 2021 - 9:37

Pamětníku, přípomínáte mi brouka Pytlíka. Ten taky mudroval o nesmyslech které dávno nikoho nezajímaly a které byly všem jasné. Pisatel úvodního příspěvku se zeptal co dnes platí namísto zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Odpověď ode mne dostal.


Co píšete se týkalo přechodových ustanovení při zrušení zákona č. 72/1994 Sb.. Čas na přizpůsobení stanov SVJ novému občanskému zákoníku byl určen na tři roky, od 1.1.2014 do 31.12.2016. Od té doby už to je uzavřená záležitost. Historie která dnes nikoho nezajímá.

Jediné tři čistě formální záležitosti které bylo tenkrát nutno změnit byly tyto:

  1. Změna označení jednočlenného statutárního orgánu z „pověřený vlastník“ na „předseda SVJ“.
  2. Změna adresy sídla ve speciálních případech: pokud sídlo SVJ bylo mimo dům, zákon předepisoval změnit adresu (ve stanovách a v rejstříku) na adresu domu.
  3. Změna názvu právnické osoby: ke slovu „společenství“ se muselo do názvu doplnit slovo „vlastníků“; tento zjevný nesmysl byl za pár let ze zákona zase vyškrtnut.

☀ V bodu č. 1 a č. 2 mají stanovy nepochybně přednost před donucujícími ustanoveními zákona: co je uvedeno ve stanovách a v rejstříku o adrese sídla a o názvu statutárního orgánu, to platí pro každého. Každý je povinen se tím řídit a soudy z toho vycházejí. Přečtěte si k tomu zákon č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících, část „Princip materiální publicity“, § 8 až § 10.

☀ Bod č. 3 dnes již neplatí.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.