Vložil N. Klainová (bez ověření), 6. Červenec 2008 - 16:35

Pane Raku, v úvodu svého příspěvku jste se odvolával na § 7 ZoÚ, který zřejmě Vašeho správce nepřesvědčil, že nemá pravdu. Ani se nedivím, poradím konkrétnější ustanovení než je věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, protože o této definici se občas dohadují i ti největší odborníci.

V § 8 zjistíte další zásady, které má účetnictví splňovat, i s vysvětlením. Na správce zkuste tentokrát použít odst. 5 zaměřený na srozumitelnost účetnictví. Trvejte na tom, že pokud nebude možné jednoznačně určit obsah účetních případů, porušuje správce hrubě zákon o účetnictví.

Já si myslím, že takové účetnictví, které jste popsal, by kontrolou nemělo projít bez následků. Zeptejte se, která SVJ již byla kontrolována a kým. Ověřte si, jestli je to pravda. Nějak tomu nevěřím.

K bankovním výpisům: Zařiďte, abyste dostávali výpisy k poslednímu dni měsíce. V tom by neměl být žádný problém. ZoÚ mimo jiné předepisuje, aby hlavní kniha obsahovala souhrnné obraty Má dáti a Dal účtů alespoň za kalendářní měsíc (§12). To Vaše hlavní kniha neobsahuje – reklamujte tuto závadu.

Za účetnictví platíte, jste zákazníci, zkuste to správci vysvětlit. Nejdříve by to ale měli pochopit členové výboru Vašeho SVJ, protože ti jsou odpovědni za správnost účetnictví – tedy alespoň do doby, než jim shromáždění schválí účetní závěrku. Potom už za informace podané účetnictvím odpovídáte všichni, čili případnou pokutu za neprůkazné účetnictví byste platili rovněž všichni.

A nakonec k účtu 395. Účtová skupina 39 se jmenuje Opravná položka k zúčtovacím vztahům a vnitřní zúčtování. Podle ČÚS 411 slouží účtová skupina mimo jiné k účtování o vztazích mezi jednotlivými organizačními útvary. V SVJ žádné organizační útvary nemáte, použití účtu je naprosto neopodstatněné. Připadá mi to, jako kdyby byl účet 395 zvolen právě proto, aby znemožnil srozumitelnost účetnictví.

Protože jsem Vaše účetnictví neviděla, je možné, že je tomu jinak, že tomu pouze prostě nerozumíte. Potom si nechejte správcem vysvětlit souvztažnosti, které jsou skryté. Trvejte na tom, abyste za peníze, které správci platíte, dostávali srozumitelné informace.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.