Vložil Petr, 3. Únor 2021 - 18:34

zde diskuse např.

www.portalsvj.cz/…ma-resit-svj

Plíseň v bytech – jak to má řešit SVJ?

Vložil filuna, 13. Únor 2014 – 17:25

Dobry den, plisen v byte resime uz nekolik let a jsme jedni z mnoha a mnoha podobnych. Pricinou mohou byt samozrejmenejake technicke nedostatky, nicmene to muze byt take „nespravne uzivani bytu“. Se zateplenim a vymenou oken by meli uzivatele dostat neco jako manual na nove uzivani bytu, nebot chovani se musi vetsinou radikalne zmenit. Casto se stane (znam to z vlastni zkusenosti), ze lide zajasaji „hura, mame zatepleni, zacneme setrit“ a stahnou topeni co to jde. Udelaji si „zdravych“ 20 (jak se vsude pise) a protoze jim neni horko, tak nevetraji (aby nevetrali panu bohu do oken). Tim vznika v byte vysoka vlhkost, ktera kondenzuje na chladnych stenach, ty vlhnou a dela se tam plisen. Moji setrive zene se podarilo letos ‚vypestovat‘ plisen i za radiatorem!! Protoze to porad vypinala. Stalo me to skoro rozvod, nez jsme se nakonec dohodli ze pod 2 (na termostaticke hlavici) topeni vypinat nebude NIKDY! A co hodinku poradne vyvetrat – otevrit okna dokoran, idealne pruvan a vetrat 5 minut, ne min, ne vic. Aby se vymenil vzduch ale nevychladly steny. Na stole je porad vlhkomer a jak to leze k 60, tak uz se to pousti ven. Kazdopadne je mozne si nechat udelat termokamerou snimek, zda tam neni nejaka spatna izoace, nebo nevznika tepelny most. Jak by mela byt okna usazena „spatne“ aby to davalo pricinu vzniku plisni, to me dost dobre nenapada. Pokud by netesnila, tak by tomu spis pomahala – dochazelo by k pruvanu jako u starych oken.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jinde např.

www.modrastrecha.cz/…isne-v-byte/

Plísně vznikají tam, kde mají vhodné podmínky k životu… Takže hlavně tam kde vlhko a stojatý vzduch.

Stačí změřit teplotu (třeba IR teploměrem, nebo přiložením normálního teploměru) v místě kde se plíseň nachází a pak spočítat rosný bod.

Musíte znát teplotu + relativní vlhkost vzduchu v místnosti a teplotu problémového místa. výpočet samotný si můžete udělat třeba tady:

www.rosnybod.klusik.cz/

Zlepšit situaci lze topením na vyšší teplotu, nebo snížení vlhkosti vzduchu a nebo zateplením problémových míst.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.