Vložil TN. (bez ověření), 16. Leden 2021 - 16:29

Byl jsem ve výboru tří SVJ, jeden dům měl 250 bytů, vzal jsem to z donucení, chtěl jsem, aby se nastavila jiná pravidla fungování po jednom socialistickém SBD, který stále fungoval jako OPBH, ba hůře (papalášování, korupce, předražené zakázky a dodávky, kvalitu prací nikdo nekontroloval, drahé úvěry s fixací na celou dobu splácení, drahá elektřina). Je to náročné, lidi vaši práci neocení, dnes už jsem jen v 1 výboru, ale stále s bývalými kolegy koordinujeme. Znám SVJ o 500 bytech, mají asi 15členný výbor, nemají to jednoduché.
Já naopak doporučuji, když vám bylo nabídnuto, do výboru jít. Vyzkoušíte si, kdykoli můžete odstoupit. Budete mít možnost ovlivnit dění v domě a jeho směřování. Doporučuji načíst nějakou literaturu (např. knihy od Zbyňka Pražáka „Bytové spoluvlastnictví“ a „Společenství vlastníků jednotek“, druhá kniha je už stará, ale řadu rad lze uplatnit stále) a až se rozvolní koronaopatření, zajet na školení (Akademie pro bytové domy, Bova Polygon, Vox). Až v tom výboru budete a rozkoukáte se, možná dojdete k závěru, že by bylo lepší, aby správcovská firma ve výboru nebyla. Zatím bych ale záležitost nevznášel do placu, aby si nabídku náhodou nerozmysleli.
Nedoporučuji organizovat schůze skrze per rollam. Lidé časem nabudou dojmu, že je obcházíte. Doporučuji jednou do roka schůze dělat a i když nebude usnášeníschopná, s těmi, co dění v domě zajímá, proberete záležitosti a pak je dáte na hlasování per rollam. To ale developerovi neříkejte, zjevně mají postranní úmysly. Běžte do výboru a tyto věci si prosadíte až budete ve výboru. Hledejte pomalu stoupence, bavte se se sousedy na chodbě a časem se někdo objeví, kdo do výboru půjde s Vámi.
Per rollam povede k potvrzování vůle developera, resp. výboru, a to není dobré. Předchozí diskuse musí být.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.