Vložil Justitianus, 21. Prosinec 2020 - 12:48

Váš dotaz je nutné rozdělit na tři části.

  1. Zda vlastník jednotky má nárok.
  2. Na co má vlastník jednotky nárok.
  3. Vůči komu může tento nárok úspěšně uplatnit.

Vlastník jednotky má nárok, aby mu byly služby řádně vyúčtovány na základě řádně provedeného rozúčtování skužeb. Zároveň ovšem má ZÁKONEM STANOVENOU POVINNOST podat námitku k vyúčtování, a to neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů. Tuto povinnost mu ukládá § 8 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb.

Z Vašeho popisu je zřejmé, že vlastník jednotky nesplnil svou zákonnou povinnost. Nemůže se tedy už ničeho domoci na poskytovateli služeb podle zákona č. 67/2013 Sb.. Všechny zákonné lhůty již marně uplynuly.

Vlastník jednotky ovšemže má právo na náhradu škody, která mu vznikla v uplynulých letech použitím nesprávných čísel při rozúčtování služeb. Může se však svého práva domáhat jedině podle obecných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb. o náhradě škody. Vymáhat by tedy mohl na těch osobách, které se na jeho úkor bezdůvodně obohatily – těmito osobami jsou nepochybně ostatní vlastníci jednotek v domě.

Podotýkám, že vlastník jednotky se nemůže ničeho zpětně domáhat na poskytovateli služeb. Ten splnil všechny povinnosti, které mu ukládá zákon č. 67/2013 Sb.. Není již oprávněn měnit obsah platného a účinného vyúčtování. Poskytovatel služeb není ani osobou, která by se na úkor vlastníka bezdůvodně obohatila: veškeré náklady byly rozúčtovány – poskytovatel se tedy neobohatil ani o jedinou korunu.

Ať tedy vlastník jednotky vymáhá na ostatních vlastnících jednotek. To může učinit i zpětně za minulé roky. Jeho nárok ovšem podléhá promlčení, kterého se může dovolat každá bezdůvodně obohacená osoba. Poskytovatel služeb (jakési SVD, jak píšete) nemá s tímto už nic do činění.

Poskytovatel služeb je samozřejmě povinen zkontrolovat a do budoucna upravit započitatelné podlahové plochy, jestliže používá k výpočtům nesprávné údaje.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.