Vložil Jaromír Kreml, 24. Prosinec 2020 - 12:27

Pane AsiTak – děkuji Vám za reakci, za Vaše odpovědi o předběžné propočty.

Nejdříve k Vašemu konstatování, že se nejedná o koeficient, ale o nákladovou jednotkovou cenu za zj nebo bj.

Já jsem si ten název nevymyslel, ale převzal jsem jej od naší účetní firmy, kde je přímo uvedeno, že se jedná o "přepočtový koeficient dle § 3 vyhlášky 269/2015 Sb.

Navíc ta výše toho koeficientu – 2,0709 – neodpovídá ani jednotkové ceně za zj ani za bj. Protože to pro mě byl a je nejasný a záhadný koeficient, který nám naše účetní firma nebyla a není ochotná ani vysvětlit, tak proto jsem se rozhodl o to požádat Vás na tomto portálu.

Než uvedu další konkrétní fakta, tak chci uvést, že se nepovažuji ani za odborníka na tyto záležitosti, ale myslím si, že nejsem zas až tak úplný laik. Vedu si přesný přehled jak o spotřebě, tak i nákladech naší bj, tedy mj. i o spotřebě dílů tepla.

Díky této přesné evidenci jsem samozřejmě lehce zjistil, že za rok 2015 nám byly změněny hodnoty polohových koeficientů a v důsledku toho nám bylo i nesprávně zpracováno vyúčtování nákladů za teplo. Proto jsem hned po obdržení vyúčtování v dubnu 2016 začal pátrat po tom, proč tomu tak je a zjistil jsem, že nám byly změněny ty polohové koeficienty … …

Díky tomuto mému pátrání a zjišťování skutečných faktů jsem zjistil, že:

  • tyto koeficienty jsou vypočteny a dány proto, aby plnily funkci „optimalizace spotřeby“ tepla a tím i nákladů
  • chápu-li to správně, tak právě prostřednictvím těchto koeficientů dochází k naplňování § 6, odstavce 2) zákona o bydlení č. 67/2013 Sb. tím, že se „bere v úvahu různý únik tepla z různě umístěných místností v bj“
  • změnou těchto koeficientů tedy došlo také k porušení výše uvedeného principu „optimalizace spotřeby a nákladů“
  • zjistil jsem také, že tyto koeficienty si nemůže dovolit změnit každý komu se zachce okrádat občany, ale že existují jistá pravidla ARTAVU, která je nutné dodržovat, protože tato pravidla vycházejí jednak z legislativy EU, ale také našeho zákona o bydlení a dalších „Vyhlášek“ a zákonných norem !!!
  • tato pravidla mj. stanovují, že před každou změnou koeficientů musí být proveden nový výpočet úniku tepla z bj a domu, a že tento výpočet a stanovení nových koeficientů musí projednat a schválit rozhodovací orgán, v našem případě tedy shromáždění Společenství vlastníků !!! (dále jen shSv)
  • v našem případě nedošlo ani k novému výpočtu úniku tepla po zateplení domu, ani k projednání tohoto nového výpočtu na shSv, a tím ani ke stanovení nových hodnot koeficientů !!!
  • došlo však ke svévolné změně našich koeficientů v celém domě a to ze strany firmy, která nám dělá odečty dílů, ze 75 koeficientů v bj došlo v 70 případech k radikálnímu navýšení koeficientů a v 5 případech k mírnému poklesu …
  • tím evidentně došlo nejen k porušení zákona o bydlení a pravidel ARTAVu, ale i našich Stanov, které jednoznačně stanovují kompetenci v této věci shSv !!!
  • navíc tato firma provádějící nám odečty dílů bez našeho vědomí a souhlasu je svévolně a zkresleně – dle svévolně změněných koeficientů – zpracovává a rovněž svévolně je předává naší účetní firmě – bytovému odboru města … …

Já samozřejmě vím, že to je naše vnitřní záležitost, že tyhle ty záležitosti měly být projednány a schváleny v našem Sv, ale když je toto Sv absolutně nefunkční – jak jsem to popsal v jiném příspěvku -, a když se na vytvoření podmínek pro tyto podvody a machinace podíleli náš bývalý předseda s dalším členem výboru, který se pak stal předsedou na počátku roku 2017 …, a ostatní vlastníci z důvodu vlastního nezájmu, lhostejnosti a nezodpovědnosti o tom všem nemají ani ponětí a věří těmto šmejdům a podvodníkům, tak pak nejste schopní s tím nic moc udělat … …

My jsme od roku 2016 každý rok podávali reklamaci a konkrétní připomínky, ale na bom to prostě vůbec nechápou (nebo spíš záměrně nechtějí pochopit !!!) a starostům to je jedno, protože o tom všem nemají – stejně tak jako naši předsedové a vlastníci – ani ponětí … …

Abych Vám uvedl konkrétní fakta, která svědčí o tom, že tyto výše popsané podvody a machinace mají svůj konkrétní dopad na naše vyúčtování nákladů.

My – naše bj měla v roce 2014 – před zateplením domu spotřebu dílů 11 610 a dle koef. r. 2014 nám tato spotřeba po přepočtení klesla o 2 534, na 9 076 dílů. Došlo tedy přepočtem na základě původních koeficientů k poklesu vyúčtovaných dílů a tím tedy i k poklesu jejich spotřeby o 21,83 %.

Ale v roce 2015, kdy byla naše spotřeba 9 038 dílů, nám naopak jejich přepočtením dle svévolně změněných koeficientů neklesl jejich počet o asi 22 % – tak jako za rok 2014, ale naopak nám bylo účtováno více dílů o 27,15 %, celkem – 9 615,64 !!!

A tak tomu bylo ve všech dalších letech – z výjimkou roku 2019 – kdy místo aby nám v rámci „optimalizace spotřeby“ po přepočtech bylo účtováno o + – 22 % méně, tak nám bylo účtováno o asi 27 % více !!!

Výjimku tvoří rok 2019, kdy nám dle původních koeficientů r. 2014 a navíc i toho – dle mého názoru – nesprávného výpočtu minimálního nákladu bj – bylo účtováno místo 2 328,56 dílů – 6 432,36 dílů !!!, tedy o 63,79 % více !!!

Chtěl jsem vám tady uvést tabulku se všemi těmi nesprávně a správně – dle mého názoru – vypočtenými fakty, ale bohužel zde nejde vložit tak, jak by bylo potřeba.

Závěrem jen chci uvést, že se nepovažuji za odborníka v těchto záležitostech, ale vzhledem k tomu, že:

  • mám a znám přesná čísla odečtených dílů (jsou-li ta čísla skutečná ???, o čemž od roku 2016 pochybuji …),
  • pravidelně ročně si provádím jejich vyhodnocení a analýzu …,
  • tak se domnívám, že nejenže tuším, ale že i vím, „k čemu jsou odečtené díly na indikátorech“ a jak se s nimi má pracovat …,
  • a na základě výše popsaného postupu se domnívám, že také vím, jak se s nimi ve skutečnosti pracuje …

Omluvám se za jednodenní výpadek a slíbená fakta předkládám nyní.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.