Vložil Justitianus, 11. Prosinec 2020 - 10:56

Pane Daňaři a Maturante, snad jste nepochopili co napsala paní Radka. Zbytečně zde její text rozebíráte.

Je nepochybné, že zákon ukládá povinnost (například) podat daňové přiznání a zaplatit případně daň z příjmu. Zákon ale není betonová zeď. Zákonnou povinnost je samozřejmě možno nesplnit. Závisí to výhradně na rozhodnutí (případně opomenutí) daňového subjektu. Nesplnění zákonné povinnosti má ovšemže následky (např. penále uložené rozhodnutím Finančního úřadu). Tak to napsala paní Radka. Čemu na tom vy dva nerozumíte?

Se založením SVJ je to ještě poněkud jinak. Zákon ukládá povinnost „založit SVJ“ někdy po splnění zákonných podmínek; avšak nestanoví k tomu žádný pevný termín.

  • Rozhodnou-li se vlastníci jednotek založit SVJ možná někdy za 8 let, je to v pořádku.
  • Určí-li si že založí SVJ v lednu roku 2049 (za 29 let), je to z hlediska zákona zcela v pořádku.
  • Dohodnou-li se předběžně o založení SVJ v roce 2270 (za 250 let), je to také v pořádku a v souladu se zákonem.

Zákon stanoví omezení pro ty, kdo nezaložili SVJ ani po splnění podmínek. Nemohou své jednotky převádět na jiné osoby mimo okruh současných vlastníků. (Dědění je ovšemže možné bez omezení. Vznik nových jednotek výstavbou, rozdělením či sloučením je možný bez omezení. Nabývání vlastnictví těchto nových jednotek v domě je možné bez omezení.)

V tom je zásadní rozdíl od povinností uložených zákonem o daních z příjmů: ten ke splnění ukládá i konkrétní lhůtu (datum do kdy je třeba povinnost splnit). Založení SVJ však není spojeno s žádnou lhůtou.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.