Vložil Justitianus, 9. Prosinec 2020 - 6:04

Tvrzení pana MartinII je nesprávné.

Počet osob které mají v bytě domácnost (§ 1177 zákona č. 89/2012 Sb.) nemá nic společného s počtem osob rozhodných pro rozúčtování služeb (§ 2 zákona č. 67/2013 Sb.).

Kdyby to číslo mělo znamenat totéž, pak by to zákonodárce jistě v obou právních předpisech nazval shodně. Případně by v NOZ odkázal na jiný právní předpis s definicí „počtu osob které mají v bytě domácnost“.

  • Pro rozúčtování služeb se používá pouze ten druhý údaj, ten definovaný v lex specialis č. 67/2013 Sb.. To je notoricky známo.
  • Údaj podle § 1177 se ovšem nepoužívá nikdy k ničemu. Dokonce není možné dovodit ani nějakým výkladem o jaký počet jde a k čemu by se měl používat. Není tedy zřejmé jaké počty by vlastník měl nahlásit a podle jakých pravidel osoba spad8 nebo nespadá do tohoto počtu.

Když po mně někdo chce něco nejednoznačného, nesrozumitelného a neurčitého, odmítám odpovědět. I kdyby to byl zákonodárce. Zvlášť když nevím k čemu má ten tajemný údaj ve skutečnosti sloužit. A o tom § 1177 mlčí jako hrob.

Důvodová zpráva k NOZ tvrdí nesmysly o tom, že až bude v domě hořet, SVJ poskytne počty zjištěné podle § 1177 a podle toho budou hasiči tahat obyvatele domu z ohně. To je přece zřejmá pitomost. To nemohli zákonodárci mínit vážně. Návštěvníky je tedy třeba nechat uhořet? (Při nedávné tragedii v Bohumíně bylo v bytě na rodinné oslavě 15 lidí. 11 z nich přišlo při požáru o život. Jakési číslo podle § 1177 na tom nemohlo nic změnit.)

Chce stát šmírovat občany a zjišťovat které byty jsou neobsazené? Bude ty byty zabavovat a dosazovat do nich nájemce, jako tomu bylo za socíku od 50. do 80. let? Můžeme se pouze domýšlet.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.