Vložil Justitianus, 18. Listopad 2020 - 11:40

Pane Kruppe, Vy mne úkolujete… Měl bych Vám účtovat advokátní tarif ;-).

Pokud smlouvu uzavřel předseda – jak píšete – pak je touto smlouvou vázán jedině on sám. Nikoliv SVJ. Budu ale předpokládat, že jste ve skutečnosti měl na mysli smlouvu, kterou sjednalo SVJ zastoupené předsedou.

Samotný vlastník se samozřejmě může bránit, jakmile je zasaženo do jeho majetkové sféry. Otázka je vůči čemu se chce bránit.


(1) Například pokud by tou zalitou květinou byl jeho vlastní kaktus, a ten by následně uhynul (jako následek nadměrného přelití), pak by vznikla škoda. Náhradu může vlastník jednotky vymáhat na SVJ. Bude při tom povinen tvrdit a prokazovat kdo je škůdcem, dále že škoda vznikla v příčinné souvislosti s přelitím kaktusu, a bude samozřejmě prokazovat i výši škody – což bude obvyklá cena rostliny v době poškození.

(2) Vlastník jednotky může namítat nesprávné vyčíslení jeho platební povinnosti vůči SVJ. Tak tomu bude v případě, kdy zalévání květin je součástí služby „úklid společných prostor“, a za rok 2020 bude vlastníkovi naúčtována částka za úklid vyšší o 9375 Kč (jeho podíl na nikoliv nutném nákladu 150000 Kč). V tom případě bude postupovat podle zákona č. 67/2013 Sb. a podá včas námitku k vyúčtování služeb. Bude tvrdit že předepsaná částka za rok 2020 neodpovídá obvyklým účelně vynaloženým nákladům na poskytování služby „úklid společných prostor“. (Prokazovat účelnost vynaložené částky bude povinno SVJ, neboť je stranou sporu, které z jí tvrzených skutečností má vyplynout majetkový prospěch.)

(3) Jestliže shromáždění schválí jednorázový příspěvek na správu domu (150000 Kč za zalití květiny, alikvotní podíl vlastníka jednotky činí 9375 Kč), pak přehlasovaný vlastník se může obrátit na soud podle § 1209 NOZ. Bude ovšem povinen tvrdit a prokazovat že jde o důležitý důvod; případně že jde o ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob (§ 1 zákona č. 89/2012 Sb.).

Nenapadá mne zrovna žádný další mechanismus jak by se jednotlivý vlastník jednotky mohl sám za sebe „bránit“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.