Vložil Tomáš Neugebauer (bez ověření), 6. Listopad 2020 - 14:03

Požadavek na vybavení prostor, které jsou v kompetenci SVBJ, přenosnými hasicími přístroji je zcela oprávněný. Zákonná povinnost není nijak omezena stářím objektu. Je tedy jedno, zda se jedná o novostavbu či dům z 60. nebo 20. let (vztahuje se na hasicí přístroje, nikoliv na požární hydranty).

Zákon o požární ochraně stanovuje obstarávat a zabezpečovat v potřebném množství a druzích požární techniku, věcné prostředky požární ochrany a požárně bezpečnostní zařízení se zřetelem na požární nebezpečí provozované činnosti a udržovat je v provozuschopném stavu (§ 5 odst. 1 písm. a), tedy i hasicí přístroje.

Prováděcí vyhláška č. 246/2001 Sb. v § 2 upřesňuje jakým způsobem se stanoví množství, druhy a způsob vybavení těmito prostředky (na základě zpracování různých dokumentů). Zároveň však uvádí, že tam, kde to nebylo stanoveno (např. staré domy), nebo stanovení nelze prokázat, se alespoň zabezpečují a instalují přenosné hasicí přístroje podle pravidel zde uvedených.

Vycházím tedy z předpokladu, že váš dům je velmi starý, v nedávné době neproběhla jeho rekonstrukce a nemáte dokumentaci, v které by bylo uvedeno jakými prostředky má být dům vybaven. V tomto případě je povinností SVBJ vybavit prostory, které obhospodařuje alespoň přenosnými hasicími přístroji v počtu a provedení, které bude odpovídat požadavkům, jež jsou uvedeny v § 2 odst. 5 vyhlášky č. 246/2001 Sb.:

V prostorách a zařízeních právnických osob a podnikajících fyzických osob, u nichž nebylo stanoveno množství, druhy a způsob vybavení věcnými prostředky požární ochrany a požárně bezpečnostními zařízeními podle odstavce 1 nebo 2, popřípadě nelze-li toto prokázat, se zabezpečují a instalují alespoň

  1. na každých započatých 200 m2 půdorysné plochy podlaží objektu přenosné hasicí přístroje obsahující hasivo s celkovou hasicí schopností8) nejméně 13 A (pro požáry látek v tuhém stavu, zejména organického původu, jejichž hoření je obvykle provázeno žhnutím), nebo
  2. na každých započatých 200 m2 půdorysné plochy podlaží objektu přenosné hasicí přístroje s celkovou hasicí schopností nejméně 70 B (pro požáry hořlavých kapalin nebo hořlavých látek přecházejících do kapalného stavu), nebo
  3. pokud nejsou na typových štítcích hasicích přístrojů uvedeny hodnoty jejich hasicí schopnosti, jeden přenosný hasicí přístroj na každých započatých 200 m2 půdorysné plochy podlaží objektu, přičemž jmenovité množství náplně hasicího přístroje musí odpovídat nejméně některé z těchto hodnot: 9 litrů vody, 6 litrů vodního roztoku pěnidla, 6 kg halonu nebo jiného ekvivalentního hasiva, 6 kg hasicího prášku nebo 5 kg oxidu uhličitého (CO2).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.