Vložil Justitianus, 6. Listopad 2020 - 9:52
  • Andreas napsal: Vyhl[ášku] 23/2008 Sb. bych do toho netahal – je platná pro objekty, na které bylo vystaveno stavební povolení po 1.7.2008.

To je nepravdivé tvrzení.

Omezení platnosti vyhlášky pouze na některé stavby by muselo být uvedeno v zákoně, který obsahuje zmocnění k vydání vyhlášky. Tímto zákonem je zákon o požární ochraně. Zmocňovacím ustanovením je § 24 odst. 3 zákona. Zmocňovací ustanovení zní:

133/1985 § 24
(3) Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem technické podmínky požární ochrany pro navrhování, výstavbu nebo užívání staveb, a to za účelem omezení rozvoje a šíření ohně a kouře ve stavbě, omezení šíření požáru na sousední stavby, evakuace osob a zvířat v případě ohrožení stavby požárem nebo při požáru a umožnění účinného a bezpečného zásahu jednotek požární ochrany. Pro podrobnější vymezení těchto podmínek lze využít hodnot a postupů stanovených českou technickou normou nebo jiným technickým dokumentem upravujícím podmínky požární ochrany staveb. 

Ani zákon, ani vyhláška neobsahují žádné časové rozlišení „před 1.7.2008“ či „po 1.7.2008“. Je třeba seznámit se s obsahem vyhlášky a pochopit, že je platným a účinným právním předpisem bez výjimky. Její obsah tedy je závazný a dopadá na všechny stavby bez rozdílu. Tedy i na stavby u kterých bylo stavební povolení vydáno před dnem 1.7.2008. Tvrzení že vyhláška „není platná“ pro některé stavby je rozporné se zákonem.

  1. Při navrhování stavby (změna dokončené stavby) musí být v měněné části dodrženy požadavky uvedené ve vyhlášce, bez rozdílu zda stavba byla původně „zkolaudována“ před či po 1.7.2008.
  2. Při provádění stavby (změna dokončené stavby) musí být v měněné části dodrženy požadavky uvedené ve vyhlášce, bez rozdílu zda stavba byla původně „zkolaudována“ před či po 1.7.2008.
  3. Při užívání stavby vyhláška obsahuje výjimku pro starší stavby ve svém § 30: nepožaduje se, aby stavba odpovídala aktuálním právním předpisům. Postačuje jestliže odpovídá předpisům účinným v době kdy stavba byla navržena a provedena. (Ustanovení § 30 odst. 1 vyhlášky jsem zde už citoval v jiném příspěvku.)

Takže shrnuji: Vyhláška č. 23/2008 je bezpochyby platným a účinným právním předpisem, který dopadá na vlastníky i provozovatele staveb bez výjimky.

Při pouhém užívání stavby (bez změny) se uplatní výjimka obsažená v § 30 odst. 1 vyhlášky. Jakmile však dojde u starší stavby k vytváření projektové dokumentace a následně ke změně stavby, musí obojí již odpovídat aktuálním předpisům v oblasti požární ochrany, včetně požadavků obsažených ve vyhlášce č. 23/2008. Bez ohledu na to kdy bylo započato s užíváním stavby.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.