Vložil Justitianus, 23. Listopad 2020 - 8:22

Pane 321, prosím nešiřte zde ty Vaše nesmysly, nebo budete mazán. Děkuji.


Podle § 1220 zákona č. 89/2012 Sb. odst. 2 platí, že je-li osoba odpovědná za správu domu zapsána do veřejného rejstříku, založí bez zbytečného odkladu prohlášení v úplném znění i do sbírky listin u orgánu, který vede veřejný rejstřík.

Z uvedeného plyne, že tato povinnost dopadá na všechna SVJ od okamžiku nabytí účinnosti zákona. Žádné přechodové ustanovení samozřejmě není třeba. Při tom je bezvýznamné, zda jde o „staré“ SVJ(2000) vzniklé ze zákona č. 72/1994 Sb. (od novely provedené zákonem č. 103/2000 Sb.), nebo jde o „nové“ SVJ, založené a vzniklé podle zákona č. 89/2012 Sb.. Oba druhy osob jsou nepochybně zapsány do rejstříku společenství vlastníků jednotek.

Povinnost založit prohlášení do sbírky listin rejstříkového soudu tedy dopadá na každé SVJ bez rozdílu, a měla být splněna bez zbytečného odkladu po tom, co zákon tuto povinnost uložil.

Podle ustanovení § 254 odst. 2 trestního zákoníku se trestného činu dopustí ten, kdo jiného ohrozí nebo omezí na právech tím, že bez zbytečného odkladu (…) neuloží listinu do sbírky listin, ač je k tomu podle zákona nebo smlouvy povinen. Statutáři SVJ budou potrestáni odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Už se vám rozsvítilo v hlavě, sokolíci? Nebo to chcete i nadále zbytečně riskovat?


Pro úplnost uvádím, že pokud SVJ paní FilNad52 nesplnilo svou zákonnou povinnost, může si paní FilNad52 po marné výzvě obstarat prohlášení na katastrálním úřadě sama. Zaplatí za ně něco mezi 800 a 2000 Kč, podle rozsahu. Tento náklad (a nějakou částku za ztrátu času) pak může vymáhat na SVJ, které jí způsobilo škodu porušením své zákonné povinnosti.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.