Vložil Justitianus, 4. Listopad 2020 - 9:41

Pane . (bez ověření), tento nesmysl zavlekl do zákona profesor Karel Eliáš, hlavní tvůrce nového občanského zákoníku.

V něm původně vůbec nemělo být bytové spoluvlastnictví obsaženo, protože jde o speciální problematiku; té měl být věnovaný samostatný zákon. Ovšem Eliáš si postavil hlavu a doslova na poslední chvíli „narval“ do NOZ celou část o bytovém spoluvlastnictví. Ta úprava je částečně protiústavní a dodnes není provázána s ostatními částmi NOZ (viz odlišná ustanovení o správě cizího majetku, o přechodu dluhů, ustanovení o spolcích). Naši skvělí zákonodárci pak tento paskvil schválili i se všemi chybami a průšvihy.

Cituji z důvodové zprávy k NOZ tu část, která je ve zjevném rozporu s Ústavou:

K § 1180:
Zvláštní povaha spoluvlastnictví založeného vlastnictvím jednotky se projevuje i v tom, že vlastník jednotky svobodně spravuje, a tedy i na vlastní náklad udržuje a opravuje svůj byt nebo nebytový prostor, zatímco náklady spojené se správou domu a pozemku hradí vlastníci poměrně. Výše jejich příspěvku se určí zpravidla v závislosti na velikosti podílu vlastníka jednotky na společných částech. K jinému určení může dojít tam, kde vzniklo společenství vlastníků, ustanoveními schválenými ve stanovách společenství

Zákonodárcům asi připadalo vtipné a vhodné, aby do právních vztahů v domě byl zavlečen chaos a nejistota. Aby shromáždění pouhým většinovým hlasováním mohlo donutit vlastníka jednotky uhradit cokoliv a v libovolné výši. Aby vlastníci jednotek totálně ztratili právní jistotu ohledně toho základního – v jakém poměru budou v budoucnu hradit náklady na majetek, který spoluvlastní.

ELiáš ani zákonodárci neznají článek 11 odst. 4 Listiny základních práv a svobod (ústavní zákon č. 2/1993 Sb.). Jinak si takovou pitomost v zákoně neumím vysvětlit.

Naštěstí tento kostlivec ve skříni byl konečně pohřben: novelizované znění NOZ od dne 1.7.2020 konečně praví jednoznačně, že jakákoliv pravidla přispívání musí být uvedena v prohlášení. Nikde jinde to nesmí být: ani ve stanovách, a už vůbec ne v pouhém usnesení shromáždění!

Takto to bylo míněno od samého počátku, od roku 1994, kdy nabyl účinnosti zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Bohužel profesor Eliáš a naši skvělí zákonodárci šlápli do hov*a. Očistilo se to teprve od července 2020.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.