Vložil Justitianus, 22. Říjen 2020 - 17:53
  • Adam2005 píše: „Myslela som si, že keď zateplím strop bude u mňa teplejšie.“

Nikoliv. Tepelná izolace není otopné těleso. Netopí. Nezvyšuje teplotu uvnitř místnosti. Jetliže nad Vaším bytem je byt s vnitřní teplotou 22°C, pak ztráty tepla směrem do stropu jsou zanedbatelné.

Pokud máte pocit chladu, může to spíše být způsobeno studenou podlahou. Jsou pod Vaším bytem vytápěné místnosti? Nejsou v nich nepřiměřeně seškrcené radiátory? Nebo jsou ty místnosti nevytápěné? Je na stropě nějaká izolace?

Pro pocit tepelné pohody je rozhodující povrchová teplota podlahy (má být alespoň 20°C) a dále i tepelná jímavost podlahy. Když se postavíte levou bosou nohou na ocelovou desku a pravou nohou na korkovou vrstvu, budete mít v levé noze pocit intenzivního chladu, i když teplota oceli a korku je stejná. Ty materiály mají ovšemže odlišnou tepelnou jímavost.

Tepelnou jímavost můžete ovlivnit volbou podlahové krytiny. Teplotu podlahy je možné zvýšit dodatečnou izolací podlahy v bytě, nebo se zateplí stropy v nevytápěných místnostech pod bytem, nebo se seřídí radiátory ve sklepě tak, aby byla dosahována projektová teplota.

Příliš chladná podlaha v bytě je hygienickou závadou. Je možno nechat to přeměřit a odborník pak navrhne úpravu. Na strop bych se vykašlal, ten s tím nemá nic společného.

Justitianus


P.S. Doporučuji přečíst např. https://vytapeni.tzb-info.cz/…zima-na-nohy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.