Vložil Bobik (bez ověření), 25. Červen 2008 - 17:02

Jsem hrozně rád, že jsme si to vyjasnili… Omlouvám se za nesprávnou terminologii. Naprosto Vás teď chápu. Už se zkusím polepšit. Vždy když někdo diskutuje s někým, koho dosud nezná, je potřeba si ujasnit termíny.

U nás to navíc funguje ještě tak, že „Přijaté dlouhodobé zálohy“ mají stejný ekvivalent (alespoň se snažím) v aktivech na Termínovém účtu (týdenní). Tím společenství získává drobný úrok (diskuse na téma daní patří asi jinam) a navíc jsou peníze odděleny nejenom analyticky (ani to někteří asi nedělají), ale i fyzicky, což opět zvyšuje přehlednost. To je i odpověď na to, jak dokázat, že výbor peníze nezneužívá. (chápu, že je někdo schopen peníze zhodnotit i lépe, ale kolik lidí je takových, kteří poskytnou svůj podíl na opravu např. omítky na požádání asi nebude moc). Naše společenství je malinké, ale i tak je lepší mít přehled… Velké opravy jdou rovnou z „dlouhodobých záloh“, o menších se rozhoduje na shromáždění, jestli z dlouhodobých, nebo „provozních“) (ze „zálohy na provoz“ je navíc ještě oddělena záloha na odměny za činnost pro SVJ – takže vlastně máme 4 druhy záloh)

Termínovým účtem máme také zajištěno, že se nemůže stát, že ve „Záloze na opravy“ je spoustu peněz, ale přitom na BU je nula nula nic. A asi je to i trochu bližší neúčetním lidem.

Další úžasná věc, co se nám podařila byla, že lidé dokonce „dlouhodobé zálohy“ uhradili na rok dopředu (před zvýšením DPH na stavební práce) a teď tedy hradí jen „zálohy na provoz“ a „zálohy na služby“ – Tím jsme se vyhli úvěru a věcí s tím spojených.

Jak jsem již psal, naše společenství nemá naprosto žádný majetek – jeho účel je správa domu a k tomu vybírá zálohy (několik) a ty pak rozůčtuje (něco podle plochy, něco podle spotřeby, něco vůbec – zůstává na opravy, ale stále je to dluh vůči vlastníkům podle vlastěných ploch) – Takže v rozvaze je na konci roku v části vlastní jmění vždy 0:

Je pravda, že naše „Dlouhodobá záloha na opravy“ není konkrétně účelová – prostě víme, že je potřeba omítka, okna, dveře (vchod), antény… a až se toto všechno podaří (a nezačneme zase znova), tak chceme našetřit „rezervu“ (pozor neúčetní termín) a pak možná snížit příspěvky, ale to bude za hodně dlouho. Prvotní příspěvek vycházel z nájmu, který se platil obci jako dřívějšímu majiteli… –

Teď jsem tu dal dohromady asi několik příspěvků, ale už se polepším, stejně jako s terminologií

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.