Vložil N. Klainová (bez ověření), 25. Červen 2008 - 12:58

Ano, už si rozumíme. Máte prostě zálohy na správu rozděleny na hromádky, z nichž jednu, určenou na opravy, označujete pojmem „fond oprav“. V rozvaze však tato částka není vykázána jako fond.

Vím, že ten název je vžitý. I v našem domě jej občas použiji, aby všichni porozuměli, ovšem s označením tzv. „FO“.

Tady jde o to, že nesprávně používané označení záloh na správu pojmem „FO“ může způsobit dost škody. Uvedu jen tři příklady:

• Katastrofické účetnictví, o kterém jsem se zmiňovala v jiném příspěvku, mělo mimo jiné v pasivech „fond údržby“. Přitom šlo o zálohy na správu (na běžnou správu i na opravy a rekonstrukce). V případě kontroly ze strany FÚ by pokutu neplatil účetní, ale výbor SVJ, protože ve smlouvě s účetním nebyla pokuta za porušení právních předpisů zmíněna.

• Někteří členové SVJ odmítají platit zálohové příspěvky do „fondu oprav“. Tvrdí, že zákon nic takového, jako je placení zálohových příspěvků do „FO“ neukládá, že se v jejich SVJ nic neopravuje, že si šetří na vlastním účtu a že až se nějaká oprava uskuteční, uhradí ji ze svého účtu jednorázově. Je jim naprosto jedno, že se běžné náklady na správu platí z peněz jiných. Hlavně, že jim jdou úroky. A výbor je nepřesvědčí, protože povinnost platit něco do „FO“ v zákoně skutečně nenajde.

• Výbor je občas díky matoucímu názvu vystavován podezření, že zneužívá peníze „fondu oprav“ na úhradu jiných nákladů než na opravy. Přitom tzv. „FO“ nepředstavuje část záloh určených jen na opravy, jako u Vás, ale veškeré zálohové příspěvky na správu. Jak chcete dotyčným tazatelům jejich podezření vyvrátit?

Uvedla jsem jen tři příklady. Další zmatky vznikající kolem příspěvků na správu můžeme čekat s novým ZoVB. Autoři návrhu nového zákona totiž nemají rovněž úplně jasno, co je záloha a tudíž cizí zdroj a co je příjem SVJ. To ale předbíhám, návrh je nejspíše stále ještě „ve vývinu“.

Na závěr poznámka pro pokročilejší účetní: Pokud jsem napsala, že fond oprav dá do rozvahy opravdu jenom diletant, myslela jsem tím zálohy na správu označené nesprávně jako „fond oprav“. SVJ si může tvořit vlastní zdroje – fondy ze zisku. Pokud se rozhodne pro tvorbu vlastního zdroje ze zisku a tento vlastní zdroj nazve fondem oprav, musí jej samozřejmě vykázat jako vlastní i v rozvaze. Zatím ale nevím o žádném SVJ, které by tvořilo fond oprav ze zisku. My fond ze zisku tvoříme, ale není to fond oprav.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.