Vložil Bobik (bez ověření), 25. Červen 2008 - 11:35

To jsme si trochu nerozuměli… Moje první věta byla o tom, že pokud vybírám nějaké peníze na nějaký účel (budoucí opravy), tak to prostě nezahrnuji do vlastního jmění, protože to prostě vlastní jmění není. „Fond Oprav“ se tomu prostě říká proto, že tento termín je dlouhodobě „zažit“.

Spíše jde tedy o to, jak ten účet nazvu – např. Dlouhodově přijaté zálohy – Fond Oprav – tím je každému jasné, co na tomto účtě je. Já se při rozklíčování moc snažit nemusím, neb mám ke každému účtu rozpis z čeho se daná částka skládá. Tato záloha obsahuje opravdu jen částky příspěvků na opravy. (Jak jsem psal, běžný provoz domu a služby jsou na jiných účtech – je to sice trochu pracnější, ale určitě přehlednější.) A přesně na haléř to odpovídá celkově vybrané sumě za celou dobu existence – (minus) již realizované opravy.

Pokud vyberu ještě zvlášť peníze na nějaký účel a zbydou (i část), tak by neměl být problém je rozdělit (podle stejných poměrů, jak byly od vlastníků vybírány). Sám bych byl ale zastánce je nechat jako rezervu (odhlasovat na schůzi), protože v každém domě je stále potřeba něco zlepšovat :)

… k diletantství… ať se (pasivní) účet v účetnictví jmenuje jakkoliv, měl by v rozvaze být…, ale myslím, že už si rozumíme… :)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.