Vložil N. Klainová (bez ověření), 25. Červen 2008 - 10:07

Fond oprav v SVJ je nesmysl, ať se to někomu líbí nebo ne. Smysl měl např. v podnikových nebo městských bytech apod., kdy podniky vybíraly nájemné na úhradu nákladů bydlení a navíc zahrnovaly do nájmu položku „fond oprav“. Tato složka představovala vlastní zdroj podniku (města…) určený na opravy. Fond oprav podniky, města… nikdy nikomu nevyúčtovávaly, protože to byly jejich peníze a nikomu nebylo nic do toho, který dům z nich opraví.

U SVJ se šetří podobně, ale peníze mají stále formu záloh. Zálohy se, jak víme minimálně vyúčtovávají, v určitých případech se vyrovnávají přeplatky a nedoplatky.

Pokud tomu nevěříte, podívejte se do rozvahy, kterou každoročně schvalujete. V pasivech rozvahy najdete přijaté zálohy, ne fond oprav.

Pokud se trochu, ale spíše hodně posnažíte, podaří se Vám rozklíčovat, kolik z této částky činí nevyčerpané zálohy na správu a kolik na služby. Potom byste se o těch částkách měli s vlastníky bavit.

Fond oprav dá do rozvahy SVJ opravdu diletant. Pokud to udělal Váš (Vaše) účetní, můžete mu klidně sdělit, kdo to o něm rozhlašuje.

K zůstatku nevyčerpaných záloh: Mít finanční prostředky v rezervě je naprosto normální a nikdy bych si nedovolila tvrdit, že by je SVJ nemělo mít. My je máme každoročně, protože tvorbu rezervy máme už ve schváleném rozpočtu.

Má odpověď se týkala konkrétní situace, kdy byly poskytnuty zálohy na akci (např. výtahy), která se neuskutečnila a neuskuteční, protože se vlastníci rozhodli, že budou chodit pěšky. Podobná situace může nastat, když vlastníci odhlasují, že budou využívat k ohřevu vody sluneční energii, vyberou na to zálohy a potom si své rozhodnutí rozmyslí.

Odpovědi je třeba chápat v kontextu.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.