Vložil MartinII, 15. Září 2020 - 16:37

Zkuste se obrátit s dotazem na portalobydleni.cz

Nebo hledejte na internetu např

www.svj-portal.cz/…T6QOQea68B8/?…

12.12.2018, Sklepní kóje

Dotaz: … Na dřevěných dvířkách od sklepů jsou papírové cedulky, kdo který sklep má. Jenže někdo se odstěhuje a někteří to využijí a zaberou si jeho sklep. … My jako výbor bychom chtěli tyto věci urovnat, aby měl každý jednu sklepní kóji.

Odpověď:

Jako první krok doporučujeme nahlédnout do prohlášení vlastníka, jaký režim mají sklepní kóje. Pokud je suterénní prostor společnou částí domu či byl vymezen jako samostatná nebytová jednotka, a jednotlivé sklepní kóje byly určeny do výlučného užívání příslušného vlastníka, osoba, které svědčí právo sklepní kóji k bytu užívat, je výlučně oprávněna tento sklepní prostor jako takový užívat.

Pokud v prohlášení vlastníka nejsou přiřazeny jednotlivé sklepní kóje k bytovým jednotkám, lze toho docílit pouze změnou prohlášení vlastníka.

Rozhodování o změně prohlášení vlastníka dle ustanovení § 1208 písm. b) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „Občanský zákoník“) náleží do působnosti shromáždění, kdy postačí souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek.

Podle ustanovení § 1169 Občanského zákoníku se ke změně prohlášení vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. …

/Mgr. Adriana Kvítková, Zdroj: Verlag Dashöfer/

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.