Vložil Pavel, 2. Září 2020 - 14:35

Pane Nováku,

1)píšete, že se jedná o přestupek na úseku podnikání. Nic takového v předpisu není napsáno. Pokud tak usuzujete z nadpisu § 9 zákona č. 251/2016 Sb., tak v konstantní judikatuře ÚS se lze dočíst, že označení §, stejně jako poznámka pod čarou, nejsou normativní (např. II. ÚS 485/98 z 30.11.1999). Pokud by moudrý zákonodárce chtěl sankci uvedenou v § 9 zákona 251/2016 Sb. omezit pouze na podnikající právnické osoby, tak by to do zákona nepochybně napsal. Stejně jako sankci omezil u fyzických osob pouze na podnikající fyzické osoby. Zákonodárce ale napsal, že sankci podléhají „právnické osoby“ což je jiná množina než „podnikající právnické osoby“.

2)porovnáváte znění bodu 1 a bodu 2 v § 9/2/a uvedeného zákona a tvrdíte, že se jedná o totožné „jiné evidence“. Podle legislativních pravidel vlády se při tvorbě předpisu musí používat pouze jeden termín pro stejnou záležitost. Bod 1 a bod 2 ale zní jinak (bod 1, dle kterého se hovoří o „popřípadě jiné evidenci, pokud jde o osobu nezapsanou ve veřejném rejstříku“. Bod 2 uvádí „popř. jiné evidenci“). Dovedu si představit horlivého státního úředníka, který to takto může vykládat, zejména pokud to dostane příkazem nebo za to bude odměňován. Viz reportáže o daňovém peklu.

3)v závěru se dopouštíte jednoznačně nepravdivého tvrzení, když uvádíte, že MS konstatovalo, že „žádné sankce nehrozí“. Na webu MS někdo bez č.j. a podpisu vyvěsil, že „nejsou v současnosti spojeny žádné přímé sankce“. Protože se nezapsáním do ESM poruší zákon, tak hrozí minimálně nepřímé sankce. Např. v případě dotací jsem již zažil, že byla zamítnuta dotace, protože spolek neukládal účetní závěrku.

Závěr: svůj příspěvek jsem napsal pouze proto, že by bylo vhodné si tu informaci na webu MS zaarchivovat. Za čas tam nemusí být nebo může být změněna.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.