Vložil 25Malý (bez ověření), 22. Srpen 2020 - 12:01

Paní tazatelka píše lino, ale nejspíš má nalepené PVC. Asi nemá přírodní linoleum (lino-oleum = lněný olej, korek, vápenec), ledaže by měla původní podlahu z 1. republiky. Chce PVC strhnout a nahradit „plovoucí“ vinylovou podlahou. Rozeberme si pojmosloví:

Plovoucí podlaha = podlaha celoplošně neukotvená k podkladní vrstvě. Pokud je z tvrzených materiálů, pak skutečně přenáší hluk do podkladu. Proto se pod ní dává pěnová izolační vrstva (Mirelon), která tlumí vibrace (hluk) a rovněž zvyšuje tepelný odpor souvrství. Po náhradě pružného „lina“ tvrdou plovoucí podlahou je nebezpečí přenosu kročejového hluku a tedy je vhodný projekt, aby se negativní vliv změny povrchu eliminoval. Slovo plovoucí podlaha se velice často využívá v rozporu se svým významem, prostě každá nová podlaha je „plovoucí“ i když plovoucí není.

Vinylová podlaha = je vyrobená ze stejného PVC jako kdysi, akorát dnes je eufemisticky pojmenovaná vinylová. PVC = polyVINYLchlorid. Tvrzený PVC = novodur (trubky, desky), měkčený PVC je například linoleum na podlahy (Fatra), igelit na pláštěnky (obchodní název nové hmoty od firmy IG Farben).

Pokud paní tazatelka vytrhá staré lino a nalepí místo něho vinyl, nic se v baráku nezmění. I kdyby měla originál linoleum, vinyl je pružnější a tedy výsledek bude jedině lepší.

Ale stejně varuji před amatérskou montáží. Nalepit podlahovou krytinu, i kdyby se nejednalo o celoplošné lepení, není vůbec sranda. Dívat se na bubliny, zkrčeniny a křivé spáry není nic povznášejícího.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.