Vložil Justitianus, 14. Srpen 2020 - 16:31

Pane Tomole, ano, jsem hnidopich. Chcete poradit s podstatou dotazu. To je ale těžké, když každou informaci z Vás musíme páčit heverem.

Jakmile vaše SVJ přijalo první korunu na účel, který nijak nesouvisí se správou domu (správa parkoviště), vznikla mu tato zákonná povinnost:

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
§ 39a
(4) [S]polečenství vlastníků jednotek [je povinno] podat přihlášku k registraci k dani z příjmů právnických osob u příslušného správce daně do 15 dnů ode dne, kdy začn[e] vykonávat činnost, která je zdrojem příjmů, nebo začn[e] přijímat příjmy. 

Jste si toho vědom? Dodrželo vaše SVJ zákon? Je registrováno k dani z příjmů? Podává každoročně daňové přiznání z důvodů příjmů za správu parkoviště?


Chci tím naznačit, že současný stav s sebou nese problémy, o kterých členové výboru zřejmě nic netuší a porušují zákon.

Pro váš dům by možná bylo nejlepším řešením aby SVJ odkoupilo pozemek s parkovištěm do svého vlastnictví. Do majetku SVJ to bude zařazeno jako „nemovitá věc určená ke správě domu“. Náklady na provoz parkoviště budou hrazeny z příspěvků na správu. Odpadnou tím veškeré problémy s opomenutým prodejem spoluvlastnického podílu na parkovišti.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.