Vložil Justitianus, 28. Červenec 2020 - 23:39

Pane „Zdejší bludy“,

napsal jste, že nemáte kapacitu mne stále opravovat. Souhlasím. Jde nejspíše o kapacitu mozkovou.

Jste totiž zmaten. Netušíte jak rozúčtovat náklady. A nerozumíte ani když vám je to vysvětlováno podrobně. Vy jste ve Vašem příspěvku neuvedl ani jediný argument. Takže žádný argument k věci nemáte, že? Stojí Vám za to se takto veřejně ztrapňovat?

Způsob rozúčtování vody z výtoků ve společných prostorech je možno odvodit podle zdravého selského rozumu. Nemáte-li jej dostatek, použije se zákon. Podle § 2 písm. d) zákona č. 67/2013 Sb. (zákon o službách) platí, že náklady na služby [jsou] cena služeb ujednaná s dodavatelem nebo celkové náklady na poskytování služeb. Z uvedeného je zřejmé, že jako náklad na služby nemůže SVJ rozúčtovat ty náklady, které byly vynaloženy na jiný účel (např. na správu domu, na mytí auta předsedy SVJ, atd.).

Při odběru vody pro jiné účely než je dodávka vody do bytů (např. pro správu domu, nebo pro službu “úklid společných prostorů domu”) je třeba nejprve tento náklad změřit/odhadnout a odečíst; pouze zbytek nákladů je pak rozúčtován jako náklad na dodávku vody a teplé vody podle zákona č. 67/2013 Sb. Je to tedy tak, jak jsem už popsal.

Je zřejmé, že neznáte § 5 vyhlášky č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Cituji:

269/2015 Sb.
§ 5
(3) Náklady na poskytování teplé vody odebrané přímo jednotlivými příjemci služeb ve společných prostorách zúčtovací jednotky, kde jsou instalovány vodoměry, rozúčtuje poskytovatel služeb na tyto příjemce služeb podle evidence spotřeb; pokud nejsou ve společných prostorách zúčtovací jednotky instalovány vodoměry, rozúčtují se náklady těmto příjemcům služeb způsobem, který stanoví poskytovatel služeb. 

Obdobně by se postupovalo i při rozúčtování studené vody, jestliže v domě jsou namontovány vodoměry na studenou vodu. Neexistuje přece žádný rozumný důvod postupovat u studené vody jinak než u teplé vody.

Nebyla tedy správná domněnka pana s hloupým nickem „Vodoměr na studenou vodu“, který se domníval, že vodoměry ve společných prostorách budou při rozúčtování ignorovány. Takový postup by byl protiprávní.

Máte k tomu něco? Ale prosil bych k věci, ne ty Vaše bezobsažné bláboly.

Mimochodem, zcela shodně řešila rozdělení nákladů i dříve platná vyhláška č. 372/2001 Sb.. Cituji:

372/2001 Sb. (K rozúčtování nákladů na službu „vytápění“)
§ 3
(2) Je-li tepelná energie používána v zúčtovací jednotce také k jinému účelu než na vytápění a na poskytování teplé užitkové vody, účtuje náklady na tuto energii vlastník na základě jejího měření nebo odborného posouzení zvlášť každému příslušnému konečnému spotřebiteli. 
372/2001 Sb. (K rozúčtování nákladů na službu „poskytování teplé užitkové vody“)
§ 6
(3) Náklady na poskytování teplé užitkové vody odebrané přímo jednotlivými konečnými spotřebiteli ve společných prostorách zúčtovací jednotky, kde jsou instalovány vodoměry, rozúčtuje vlastník na tyto konečné spotřebitele podle evidence spotřeb; pokud nejsou ve společných prostorách zúčtovací jednotky instalovány vodoměry, rozúčtují se náklady těmto konečným spotřebitelům způsobem, který stanoví vlastník. 

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.