Vložil tomas 22, 23. Červenec 2020 - 8:18

tedy jinak řečeno ústředním topením, ať již je poskytováno z vlastní kotelny, nebo dálkově se vždy vztahuje Vyhláška č. 269/2015 Sb..

Dodávané teplo má být rozděleno dle vyhlášky §3 se náklady na vytápění dělí v poměru 30–50% na složku základní a složku spotřební (50–70%)

složka základní se rozděluje podle „započitatelné podlahové plochy“

při výpočtu „započitatelné podlahové plochy“ se pak má postupovat podle přílohy 1 k vyhlášce a rozdělit tak nákladovou část spotřeby se započítáním i přímo nevytápěných místností. Poloha bytu se však nezohledňuje.

Pokud jsou instalována měřidla pak ve spotřební části se uplatňuje pouze pravidlo, že:

„Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit… v zúčtovací jednotce hodnotu o 20 % nižší a hodnotu o 100 % vyšší oproti průměru zúčtovací jednotky“

tedy pro vás vysvětlení: není zohledněna poloha bytu v „nevýhodě“ při kupříkladu vnější obvodové zdi, ale v případě, že byt jež má výhodu svou polohou uvnitř budovy má spotřebu o 20% nižší než je průměr, má být jeho spotřeba navýšena dodatečně na průměrnou spotřebu ve prospěch všech.

Bohužel to nijak neřeší nevýhodu krajních bytů v domě s převahou bytů „uvnitř budovy“ (tedy s menším množstvím obvodových zdí). Tam je průměr nastaven dle většiny bytů (ve výhodě).

kolega zde zmínil „deňostupňovou metodu“

jde o to, že v tomto způsobu měření dodaného tepla se teplo neměří na radiátorech, ale měří se průměrná teplota uvnitř bytu tedy bez ohledu na spotřebované teplo k jejímu udržení.

tato metoda zase „zvýhodňuje notorické větraly“ oproti těm kdo mají stále okna uzavřená.

bavíme se o budovách, které nemají zateplení a jsou špatně tepelně izolovány (nejčastěji paneláky). Tam opravdu krajní byty jsou v nevýhodě a jediná možnost je apelovat na sousedy aby to zohlednili a přispěli Vám na základní složku kupříkladu tak, že podlahová plocha krajního bytu se vynásobí koeficientem 0,5. To je myslím ze zákona přípustné.

je to pochopitelné?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.