Vložil Justitianus, 23. Červenec 2020 - 7:39

Pane „stepanek“, píšete v dotazu o „rozúčtování tepla“. Pak zase o „rozúčtování nákladů na otop“. To jsou dvě naprosto odlišné věci! Prosím upřesněte nám na kterou službu se tážete.

  • Služba „dodávka tepla“ podle § 3 zákona č. 67/2013 Sb.

Pokud jste mínil rozúčtování služby „dodávka tepla“, v tom případě jde o poskytování tepelné energie do bytů přes bytové kalorimetry. Každý byt má svůj oddělený okruh etážového vytápění, nepropojený s ostatními byty v domě (neexistují svislá stoupací potrubí ústředního topení). Zpravidla je v bytě i výměník pro vlastní ohřev teplé vody pro byt.

Zákon nijak neupřesňuje způsob rozúčtování služby „dodávka tepla“ podle § 3 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.. Na dům se nevztahuje ani obsah vyhlášky č. 269/2015 Sb. o o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody. Dům totiž není „zúčtovací jednotkou“ ve smyslu § 2 písm. a) vyhlášky, a není v něm poskytována služba „vytápění“ podle § 2 písm. b) vyhlášky.

SVJ nemá zákonnou povinnost stanovit nějaké „koeficienty“. Náklady na tepelnou energii dodávanou do domu (nebo vyráběnou v domovní kotelně) jsou zpravidla rozúčtovány poměrně podle náměrů bytových kalorimetrů.

Je ovšem možné postupovat poněkud složitěji: rozdělit náklady na složku základní a spotřební. Základní složka vyjadřuje ztráty tepla ve společném domovním rozvodu od paty domu až po bytové kalorimetry (stálé ztráty v cirkulačních okruzích). Spotřební složka se hradí poměrně podle náměrů kalorimetrů. Jde o postup zcela obdobný rozúčtování nákladů na teplo v teplé vodě při její centrální přípravě.

  • Služba „vytápění“ podle § 6 zákona č. 67/2013 Sb.

Zcela jiný případ by bylo rozúčtování služby „vytápění“ podle § 6 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.. Jsou povinně osazeny buď indikátory na radiátorech, nebo čidla teploty vzduchu pro denostupňovou metodu. K této službě zákon určuje i rámcový postup a použije se vyhláška č. 269/2015 Sb.. Při rozúčtování této služby má SVJ povinnost podle § 6 odst. 1 zákona používat „korekce a výpočtové metody“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.