Vložil Justitianus, 22. Květen 2020 - 21:40

Paní Kateřino, co popisujete nemá nic společného s TUV (teplou užitkovou vodou). Ta Vám teče z kohoutků. Vám jde o rozúčtování nákladů na centrální vytápění.

Správnou odpověď o promlčecí době jste už dostala. Počítá se od okamžiku, kdy jste se o bezdůvodném obohacení dozvěděla nebo dozvědět mohla.

Vysvětlím tedy už jen rozdíl mezi uplatněním námitky proti vyúčtování služby (zákon č. 67/2013 Sb.) a uplatněním nároku na vrácení bezdůvodného obohacení (zákon č. 89/2012 Sb.).

Po obdržení posledního vyúčtování služby „vytápění“ jste včas podala námitku, tu poskytovatel služby uznal, a za uplynulé období pak vystavil správné vyúčtování (bez náměru Vašeho elektrického radiátoru). Vůči SVJ se tedy už nemůžete domoci ničeho. V uplynulých letech jste proti vyúčtování nenamítala nic, lhůty pro námitky v jednotlivých letech marně uplynuly a částky z vyúčtování služeb se tedy staly splatnými. SVJ neporušilo žádnou svou povinnost plynoucí ze zákona č. 67/2013 Sb.

Zbývá vyřešit (možná už promlčený) nárok z bezdůvodného obohacení podle zákona č. 89/2012 Sb.. SVJ se nemohlo bezdůvodně obohatit, protože (povinně) rozúčtovalo všechny náklady na službu mezi vlastníky jednotek. Ani koruna mu nezbyla. Osoby, které se bezdůvodně obohatily jsou všichni vlastníci jednotek v domě. Můžete nyní vůči každému z nich jednotlivě zkusit uplatnit požadavek vrácení finanční částky, která odpovídá jejich bezdůvodnému obohacení za předchozí roky. SVJ Vám v tom nijak nepomůže, to už je mimo hru.

Zda budete ve vaší přesvědčovací kampani úspěšná – to netuším. Dokud si vlastníci mysleli, že to vše zaplatí „někdo jiný“ (asi SVJ ze své bezedné pokladny), tak byli velmi vstřícní. Jakmile zjistí, že by Vám to musel vrátit každý z nich ze své vlastní kapsy, jejich vstřícný postoj se okamžitě změní o 180 stupňů.

Ale možná to dopadne jinak: dobro zvítězí, zlo bude poraženo, princezna bude zachráněna. Napište nám pak prosím jak to celé dopadlo.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.