Měřák TUV na topení měří i odběr elektriky - reklamace

Vložil Kateřina Mendelová, 22. Květen 2020 - 18:08 ::

Přátelé krásný den, moc se omlouvám za možná naivní dotaz, ale řeším následující a budu moc vděčná, pokud mi někdo poradí: Existuje nějaká zákonná lhůta př. vyplývající z občanského zákoníku či spotřebitelského zákona apod. pro dobu po kterou mohu rozporovat neoprávněně účtovanou dodávku tepla v rámci SVJ?

Vysvětlení: V roce 2016 jsem zakoupila nemovitost a stala se členem SVJ. S tím je spojené i rozúčtování odběru TUV do topení, které máme řešeno centrálně. Rozúčtování nákladů je na základě instalovaných měřáků topných těles + nějak to rozúčtovávají na celý dům. Po zakoupení bytu jsem však ihned mimo jiné rekonstruovala i koupelnu, kde je topení tzv. „žebřík“, který však je napájen jen elektrikou (hradím sama u ČEZ). Na odběr TUV není ani uzpůsoben, což mi při letošní reklamaci potvrdila i dodavatelská firma tepla. Předcházející majitel však měl obdobné topné těleso napojené na centrální ohřev, takže i namontovaný měřák. Moje firma, která prováděla rekonstrukci koupelny, mi proaktivně původní měřák na nové topení připevnila asi „aby se neztratil“. Ale tento celou dobu měřil teplo (i když bylo dodáváno ČEZ) – měřík neumí rozeznat kdo je dodavatelem tepla. Následně mi byl odběr i naúčtován.

Bohužel jsem si všeho všimla až letos, kdy mi vznikl nedoplatek vůči SVJ a vrtalo mi to hlavou. Zjistila jsem tento zásadní rozpor v rozúčtování tepla, že mám účtovaný jeden měřák navíc a vše reklamovala. Následně proběhla revize topení, měříku apod., dali mi zapravdu a letošní reklamaci uznají.

Nicméně teplo za toto topení hradím duplicitně (u ČEZ a pak dodavatele tepla v rámci účtování záloh SVJ) už od roku 2016 :-(

Můj dotaz zní: Jak dlouho zpětně mohu reklamovat či nárokovat náhradu škody? Se sousedy se jistě dohodnu, ale chci mít relevantní podklady. Jaká je zákonná lhůta na nárokování zpětného vrácení nebo zápočtu peněz vůči SVJ? Roky hradím za ostatní teplo, které mělo být objektivně rozúčtováno mezi 12 domácností a já ho neodebírala a zaplatila :-( Existuje nějaká zákonná lhůta kdy mohu vzniklou škodu nárokovat?

Moc všem děkuji za radu a pochopení mého možná banálního problému, ale pro mě je to hodně peněz (jen letos slo o 3.000 Kč rozdíl ve vyúčtování za toto jedno topení :-(

Budu vděčná za každou připomínku a radu. Vím, jsem hloupá, že to řeším až letos, ale já s účtováním SVJ nemám žádnou zkušenost, jsem hodně zaměstnaná a ta vyúčtování jsou pro mě skutečně dost nepřehledná :-((

Krásný den a děkuji. Kateřina

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.