Šikana státu pod rouškou koronaviru zesiluje

Vložil Pavel, 22. Květen 2020 - 11:07 ::

Stát chrlí množství různých předpisů, které jsou obratem novelizovány a v nichž je schována další šikana státu vůči lidem.

Jeden příklad z poslední doby.

Zákon č. 187/2006 Sb. je novelizován zákonem o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení. Bohulibý počin.

Poslanci to schválili jako ST 860 a senátoři to schválili dne 20.5. jako tisk 259. Nyní to má podepsat prezident a pak by to platilo od 1.9.2020.

Cituji ten skvost:

"1. V § 94 odst. 1 se věta první nahrazuje větou "Zaměstnavatel je povinen oznámit okresní správě sociálního zabezpečení v elektronické podobě na elektronickou adresu určenou touto správou na předepsaném tiskopisu den nástupu zaměstnance do zaměstnání, které mu založilo účast na pojištění, a to nejpozději v pracovní den následující po dni nástupu do zaměstnání, a den skončení doby zaměstnání se zaměstnancem, a to nejpozději v pracovní den následující po dni skončení doby zaměstnání.

2. V § 94 odst. 1 větě druhé se slova „do 8 kalendářních dnů ode dne“ nahrazují slovy „nejpozději v pracovní den následující po dni“.

To mohl vymyslet někdo, kdo nikdy neviděl mzdovou účtárnu ani z dálky. Jak budou mzdovky do druhého dne posílat hlášení, zejména pokud mzdy dělají externě, si lze jen těžko představit. Ale stát má tu moc a tak ji zneužívá.

Státní úředníci se těší na druhou vlnu koronaviru, kdy asi ještě přitlačí.

Hezký den!

P.S.

Vím, že něco podobného mají na Slovensku. Tam jsou s tím značné problémy.

Ale strčit to do Zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení, který byl projednáván ve stavu legislativní nouze, svědčí o morálních kvalitách navrhovatele. A to nemluvím o dlouhodobé snaze státu zlikvidovat hotovostní platby a vše převést do elektronické podoby, která zrovna v oblasti státu moc nefunguje. Vše samozřejmě mimo řádný legislativní proces, aby nebylo možné argumentovat proti.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.