Vložil Zdeno (bez ověření), 20. Květen 2020 - 11:26

Pro nahlížení do dokumentů se musím dostavit ke správci, elektr. dokumenty můžu prohlížet doma. Jde mi o to, zda se při poskytnutí el. dokumentů jedná o nahlížení do dokumentů.

To je dobrý dotaz, také jsem zvědav.

Ono v elektronické formě je několik detailů „jiných“. Např. ve vámi citovaném odstavci 5 je uvedeno „…nemá člen společenství právo požadovat vydání dokumentů do jeho dispozice. Fotokopie těchto dokumentů lze vyhotovit na náklady žadatele…“.

V listinné verzi tedy existuje „originál“, obvykle založen v nějakém šanonu a jeho volné vydání žadateli není z mnoha důvodů (ochrany) možné.

V elektronické verzi se ale o „originálu“ dá mluvit málokdy (každá kopie souboru je /binárně/ shodná s tím „originálem“, leda že by tuto kopii pak někdo modifikoval), ale zase při vydání elektronického dokumentu žadateli (např. zasláním e-mailem) nedojde k nějakému „smazání“ z archivu správce/výboru, ten stejný dokument jednoduše žije svým životem v několika zcela identických kopiích a žádná tato kopie nijak neovlivňuje „originál“, což v listinné formě „nelze“.


Řeší se tu tak 2 věci – jednak komfort přístupu k údajům (prohlížení doma) a také náklady (pokud již existuje elektronická verze – naskenované doklady, na jakém základě může správce „požadovat platbu za náklady na fotokopie“ – když náklady by neměli být žádné, pokud je soubor k dispozici).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.