Vložil Justitianus, 5. Květen 2020 - 6:27

Pokud tedy mám uvěřit Vaší druhé – zcela odlišné – verzi, pak ve stanovách nemáte vůbec nic o způsobu rozúčtování služby „osvětlení společných prostor“.

Stanovy sice zmiňují obecnou povinnost „oznamovat všechny skutečnosti rozhodné pro rozúčtování služeb spojených s bydlením“, ale neuvádějí ani které skutečnosti to mají být, ani podle čeho se vlastně má v domě rozúčtovat. Počet členů domácnosti to určitě nebude.

Podotýkám, že obsah vašich stanov je vadný a protizákonný. Nikdo není povinen sdělovat SVJ „počet příslušníků své domácnosti“. SVJ není oprávněno takový údaj po nikom vyžadovat, ani takové údaje uchovávat a zpracovávat. Porušilo by zákon.

SVJ totiž tento údaj nepotřebuje k ničemu: ani ke splnění nějaké své zákonné povinnosti, ani k plnění na základě smlouvy, ani k rozúčtování služeb. Služby poskytované v domě nemají žádnou souvislost s příslušníky domácnosti vlastníka jednotky.

Hlupák ty stanovy napsal, hlupáci si je odhlasovali.

Už se zde mnohokrát psalo o tom, že údaj o počtu členů domácnosti je v rámci SVJ nepoužitelný k jakémukoliv účelu, a navíc jde o osobní údaj chráněný zákonem. Přečtěte si o tom například: http://www.portalsvj.cz/…%C3%A1cnosti nebo http://www.portalsvj.cz/…o-o-nem-vime.


Ke způsobu rozúčtování:

Ve stanovách žádné ujednání nemáte. SVJ je tedy povinno postupovat podle příslušných ustanovení zákona č. 67/2012 Sb. To znamená, že rozúčtuje tuto službu podle § 2 písm. g) zákona; rozhodnými osobami jsou „… vlastník jednotky, pokud jednotku nepřenechal do užívání a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období“.

Vlastník jednotky tedy bude pro účely této služby započítán vždy, bez ohledu na to zda byt je neobýván. Jiný postup je v rozporu s § 5 odst. 2 písm. d) zákona.

Máte právo podat námitku vůči vadnému vyúčtování. Vadné vyúčtování se nestává splatným, a to ani zčásti. Nemáte tedy povinnost uhradit případný doplatek, dokud neobdržíte bezchybné vyúčtování podle zákona. V případě prodlení SVJ Vám vznikne nárok na pokutu od SVJ; pokud ve stanovách nemáte výši pokuty stanovenu, pak je to podle § 13 odst. 2 zákona částka 50 Kč za každý den prodlení.

Justitianus

Za radu v advokátní kanceláři byste zaplatil nejméně 2000 Kč na hodinu. Jestliže Vám zde radíme zdarma, neznamená to ještě, že můžete zneužívat náš čas lehkomyslným poskytováním nepravdivých a zavádějících údajů. Myslete na to prosím.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.