Vložil Anon. (bez ověření), 2. Květen 2020 - 8:17

Pane Justitiane děkuji za Vaši reakci.

Je nesporné, že:

SVJ může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku“. Vodovodní přípojka i kanalizační přípojka nepochybně slouží pro účely správy domu a žádnému jinému účelu ostatně ani sloužit nemohou. SVJ tedy může tento majetek nabýt a provozovat jej – a půjde o správu domu.

Otázkou však je, jak se tyto přípojky objeví v majetku SVJ pokud se někdo rozhodne, že budou majetkem SVJ. Pouhé prohlášení o tom, že něco patří SVJ nestačí.

Soudím, že platí názor, že nové přípojky budou technické zhodnocení stávající stavby. Součástí ocenění takové akce bude dále  i projektová dokumentace možná i náklady na zřízení věcného břemene když přípojky povedou přes cizí pozemky. Celková pořizovací cena se tak běžně může pohybovat i v řádech vyšších stovek tisíců korun.
Problémem však je, že SVJ zpravidla není vlastníkem domu(určitě jej v účetnictví neeviduje) ke kterému mají být přípojky vybudovány. Tedy považovat přípojky za zhodnocení domu v účetnictví SVJ asi nelze.

Nejsem účetní a proto se ptám, jak se tedy nový majetek-stavba přípojek zahrne do majetku SVJ, a jak se jako stavba objeví v jeho účetnictví(účet 021 ?). Pokud by tak mělo být, musí se jako významný majetek objevit na straně aktiv SVJ v rozvaze. A to včetně odpovídajícího finančního zdroje na straně pasiv téže rozvahy.

Pokud tomu tak nebude, pak platí Vámi uvedené, že stavba přípojek byla hrazena z nákladů na správu. A nezbývá nic jiného než ji doplnit do stávajícího prohlášení vlastníka. A tím se „zvýší“ hodnota budovy a majetek vlastníků, ne však majetek SVJ.
Jinak přípojky nebudou vůbec jako „něčí“ majetek nikde evidovány.

Budu rád za to, když v této diskusi dojdeme k racionálnímu závěru. Podobná situace se jistě vyskytuje či bude vyskytovat u celé řady dalších SVJ. Nejsem si jist zda v podmínkách SVJ lze z „nákladů“ pořizovat „investice“ do majetku SVJ v řádech stovek tisíců korun.

A pokud jde o „úsměvy“ účetních mohu uvést konkrétní případ:
SVJ vybudovalo přípojku vody v ceně cca 0.5mil. Protože vedla přes cizí pozemky, bylo sjednáno věcné břemeno ve prospěch této stavby s tím, že SVJ je majitelem přípojky. Smlouva byla vložena do katastru. V téže době SVJ vypracovalo účetní závěrku za příslušné období ve které výslovně uvádí, že SVJ nemá žádný majetek. Účetní závěrku vypracovala profesionální správcovská firma a podepsal ji externí předseda SVJ. Předseda i správce (oba placení profíci) tvrdí, že přípojka je ve fondu oprav. Na dotaz kde je uvedena v účetnictví jako majetek SVJ – čumí s otevřenou mordou. V účetnictví samozřejmě nic takového není.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.