Vložil Justitianus, 11. Březen 2020 - 19:56

Pane Zdenku, reakce na Váš popis je jednoduchá: NENÍ TO REÁLNÉ.

Tvrzení o 80% úspoře je nepravdivé. Úsporu (ovšemže mnohem nižší) dosáhnete hlavně zateplením stavby, případně výměnou oken za nová s trojskly. To vše vás bude stát nějaký ten milion.

Samotné termohydraulické vyvážení se může na celkové úspoře podílet dvěma až pěti procenty. Vyvážení má ovšem jiný hlavní cíl – zlepšit komfort vytápění bytů:

  • odstranit syčení/pískání termoventilů je-li tlak příliš vysoký, a/nebo
  • odstranit nedotápění některých místností, a/nebo
  • zrychlit pomalý náběh vytápění u místností vzdálených od domovní kotelny/výměníkové stanice.

Vyvážení topné soustavy se běžně provádí. U rozsáhlých soustav jde o nutnost. Topení je dynamický systém, kdy stovky termostatických ventilů na jednotlivých radiátorech přiškrcují a otevírají průtok topné vody nepředvídatelným způsobem a v různé kombinaci.

Základem je mít oběhové čerpadlo s automatickou regulací tlakového spádu. Má-li topná soustava více stoupaček, je třeba na jejich paty instalovat regulátory diferenčního tlaku. U budov s více než třemi podlažími bude nejspíše nutné nastavit škrcení na termoventilech (tzv. druhá regulace). Jako předseda výboru SVJ jsem před 12 lety zajišťoval tyto věci v panelovém domě (9 podlaží, 32 bytů, 12 stoupaček, 200 termoventilů).

Firma která vypracuje projekt vyvážení k tomu dodá i tabulku základního nastavení regulátorů a nastavení druhé regulace termoventilů v místnostech. Po zprovoznění topné soustavy se provádí dodatečné měření tlakového spádu v jednotlivých větvích a technik-specialista případně vše doladí.

Pohádky o úspoře 80% svědčí o neserióznosti firmy, jestliže taková čísla uvádí ve svých propagačních materiálech. Realita je jinde.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.